Telewizor Alga

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 647
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Telewizor Alga

Post autor: ECC83 » czw, 19 kwietnia 2018, 18:07

Witam.
Zdobyłem ostatnio taki TV. Elektronika mocno zakurzona ale kompletna. Mam natomiast wątpliwość co do kineskopu. Siedzi tam Zelos AW36-801. Trzyma próżnię, ale cokół ma luźny do tego stopnia, że boję się oderwanych wyprowadzeń. Czy istnieje może jakiś opis wyprowadzeń tego kineskopu żeby później prawidłowo dolutować do cokołu gdyby moja hipoteza okazała się słuszna? Co ciekawe na temat tego kineskopu prawie zero informacji w internecie a siedział tam chyba oryginalnie bo jest opisany na ściance tylnej.

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3513
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Telewizor Alga

Post autor: TELEWIZOREK52 » pt, 20 kwietnia 2018, 00:51

Witam. Kineskop jak najbardziej prawidłowy. Jak pamiętam to wyprowadzenia z kineskopu były w tej samej kolejności co cokół. Jeżeli wyprowadzenia nie są urwane, wpuść między cokół a szyjkę trochę distalu i lekko dociśnij. Będzie trzymał.

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 647
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Telewizor Alga

Post autor: ECC83 » pt, 20 kwietnia 2018, 14:33

Dziękuję. Ja już oczyściłem trochę TV. Czy jak powymieniam podejrzane i niesprawne elementy po pomiarach oraz sprawdzę wszystkie połączenia można spróbować podłączyć do sieci przez mój transformator separacyjny? Boję się szczególnie o transformator WN bo słyszałem już kilka historii że uległ uszkodzeniu przy pierwszym podłączeniu, ale z drugiej strony oprócz dokładnego oczyszczenia go z kurzu nie mogę się jakoś zabezpieczyć.
A żeby dalszą naprawę kontynuować to tak czy tak trzeba będzie do sieci włączyć.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 163
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Telewizor Alga

Post autor: Marek7HBV » pt, 20 kwietnia 2018, 16:18

Witaj.W takim przypadku uruchomienia starego TV warto zabezpieczyć się przed niemiłymi niespodziankami.Osobiście stosuję ograniczanie prądu zasilającego przez rezystor 100 om/500 W[spirala grzejna na ceramice],amperomierz i nos[gdyby się coś fajczyło].W Twoim przypadku zalecam odlutować R405-rezystor w siatce drugiej PL36 i wygrzać telewizor z pół godziny.W takim układzie można wykonać pomiary i sprawdzić tor sygnałowy,odchylanie V oraz generator H.Koniecznie należy sprawdzić stan cewki WN-czy nie ma nadpaleń,pęknięć.Jeżeli wygrzewanie nie zaskoczy niespodziankami,a pomiary będą w normie wg schematu to odpalamy z ręką na wyłączniku[jak wierzący,to przeżegnać się należy!]. schemat http://webcache.googleusercontent.com/s ... telewizory Powodzenia! M.

cirrostrato
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3173
Rejestracja: sob, 5 listopada 2005, 15:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Telewizor Alga

Post autor: cirrostrato » pt, 20 kwietnia 2018, 18:38

Jak sprawdzisz omowo, że nie masz na wtyczce sieciowej zwarcia (za włącznikiem od razu jest kondensator chyba 0,1mikro/630V i lubi wysiadać) oczywiście po włączeniu włącznika w TV, podłączaj do sieci, nic się nie stanie jeśli bezpieczniki są odpowiednie. Jedno ale dla początkujących: masa odbiornika może być na fazie lub nie, sprawdzić neonówką dotykając do masy, jeśli świeci odwrócić wtyczkę w kontakcie i, dla pewności jeszcze raz sprawdzić czy neonówka świeci. Ja, zaczynając na poważnie ,,walkę'' ze starymi TV kilka miesięcy temu (rozgrzebane aktualnie cztery, naiwnie sądziłem, że na emeryturze......), miałem od razu na wstępie drobny problem, stare TV miały wtyczki bez wgłębienia na bolec w gnieździe, musiałem przerobić jeden z przedłużaczy wyjmując wszystkie bolce aby TV bezproblemowo podłączać.Do restauracji Algi jeszcze nie doszedłem ( TV to prezent od Tomka Szczęśniaka) ale zapobiegliwie załatwiłem ze szrotu dwie kolejne, stan kiepski ale kompletne i z trzech chyba da rade uruchomić jedną, szansa, że przynajmniej jeden z kineskopów będzie OK chyba duża. PS. To są uwagi z pozycji starego zurtowca, który setki TV miał w ręku.........
Jeśli masz kwadrę wnucząt i przechodząc na emeryturę wydaje ci się, że będziesz miał mnóstwo wolnego czasu, to ci się wydaje....


Marek 1974
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 86
Rejestracja: pt, 27 lutego 2015, 22:42
Lokalizacja: PWA

Re: Telewizor Alga

Post autor: Marek 1974 » sob, 21 kwietnia 2018, 23:28

W kwestii sprawdzania starych odbiorników radiowych i telewizyjnych z tzw. uniwersalnym zasilaniem, to zalecam zakupić próbnik jednobiegunowy FAZER. Mam tu na myśli kwestię sprawdzania czy przypadkiem na metalowych hassis nie "lata przypadkiem faza". Świecenie neonówki w jaznym pomiesaczeniu może być czasami mało widoczne i prowadzić do błędów. Poza tym, taki próbnik warto zawsze sprawdzić na obwodzie, który 100% pod napięciem. Próbnik FAzER przzyda się nam przy innych okazjach. Ten próbnik jest kupienia w każdy sklepie elektrycznym. Ten próbnik przy obecności na grocie pomiarowym nie dość, że sygnalizuje to diodą LED, to w dodatku piszczy. W dodatku niejako posiada funkcję auototestu, chociażby poprzez funkcję testu ciągłości obwody. Jest ona tak czuła, że reaguje nawet na zwarcie palcami odpowiedniej elektrody bocznej i grota pomiarowego.

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 647
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Telewizor Alga

Post autor: ECC83 » ndz, 22 kwietnia 2018, 10:14

Dzięki, muszę sobie coś takiego sprawić. Teraz czekam na trochę wolnego czasu by móc rozpocząć próby. Ja osobiście na czas napraw posiadam transformator separacyjny 120VA.

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 647
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Telewizor Alga

Post autor: ECC83 » wt, 24 kwietnia 2018, 13:56

W którym miejscu fizycznie w odbiorniku znajduje się stos selenowy? Chciałem sprawdzić prostownik przed uruchomieniem. Czy on wygląda tak jak w radioodbiornikach w postaci srebrnej puszeczki przykręconej do chassis?
Załączam przy okazji kilka zdjęć mojego egzemplarza.
tvalga1.jpg
tvalga2.jpg
tvalga3.jpg

salicjonał
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1236
Rejestracja: ndz, 5 kwietnia 2015, 21:08
Lokalizacja: gromada Baranów

Re: Telewizor Alga

Post autor: salicjonał » wt, 24 kwietnia 2018, 15:12

Tam nie ma prostownika selenowego. Diody są na płytce pod obudową cewki.
Myśl

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3513
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Telewizor Alga

Post autor: TELEWIZOREK52 » śr, 25 kwietnia 2018, 00:34

Górne zdjęcie. Po prawej stronie na płytce trzy diody DK61.

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 647
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Telewizor Alga

Post autor: ECC83 » sob, 28 kwietnia 2018, 12:53

Więc tak:
Posprawdzałem wszystko co było możliwe. Wymieniłem podejrzane elementy. Po włączeniu do sieci telewizora lampy zaczęły się nagrzewać, w głośniku jest charakterystyczny brum połączony z szumem. Raczej "zdrowy". Pojawiło się WN i widok ekranu przedstawia zdjęcie. Pojawia się szeroki na ok3cm pasek który "skacze" po ekranie, na zdjęciu się nie da tego uchwycić. Problem z odchylaniem pionowym?
Dobra wiadomość jest taka, że kineskop zdrowy (jasno i wyraźnie świeci).
Telewizor reaguje bez problemu na wszystkie pokrętła (jasność, głośność, kontrast).
Zasilam przez transformator separacyjny o przekładni 1:1
Załączniki
algatv.jpg

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3908
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Telewizor Alga

Post autor: AZ12 » sob, 28 kwietnia 2018, 13:30

Witam

Natychmiast zmniejsz jaskrawość gdyż można doprowadzić do zniszczenia luminoforu. Sprawdź lampę PCL85 i wszystkie elementy wókół niej. Dość często ulegał uszkodzeniu kondensator elektrolityczny katodowy.
Ratujmy stare tranzystory!

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 647
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Telewizor Alga

Post autor: ECC83 » sob, 28 kwietnia 2018, 14:31

Podmieniłem PCL85, wymieniłem jej kondensator katodowy C502 oraz profilaktycznie rezystor R502 (680Ω). Nie przyniosło to żadnych rezultatów.
Zastanawiam się czy nie podmienić jeszcze kilka tzw. "kartoflaków" w obrębie tej płytki drukowanej bo są trochę wybrzuszone i mogą mieć już wysoką rezystancję szeregową. Widać je na pierwszym zdjęciu.
Po wyłączeniu na środku ekranu pojawia się jasna kropka której nie da się usunąć przez pokrętło jasności i boję się o luminofor.
W moim uszkodzeniu jest bardzo charakterystyczne to, że ta pionowa kreska nie stoi nieruchomo jak przy typowym braku odchylania pionowego lecz raz jest trochę niżej, raz trochę wyżej czyli tak jak wspominałem pojawia się cyklicznie w różnych obszarach kineskopu.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 163
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Telewizor Alga

Post autor: Marek7HBV » sob, 28 kwietnia 2018, 16:55

Witaj.Jeżeli Kolega nie posiada oscyloskopu to zostaje prucie kondensatorów i sprawdzanie rezystorów,a zwłaszcza Pr.Ważny jest pomiar napięć na anodzie triody i katodzie pentody. M.

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 647
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Telewizor Alga

Post autor: ECC83 » sob, 28 kwietnia 2018, 20:26

Posiadam jak najbardziej sprawny oscyloskop dobrej jakości. Widziałem, że na schemacie są ukazane jakieś przebiegi w określonych punktach. Czy sprawdzić jak wyglądają u mnie te przebiegi w okolicy PCL85?

ODPOWIEDZ