Telewizor Vela śnieży - brak sygnału

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Podlasiak
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 296
Rejestracja: sob, 2 stycznia 2010, 14:13

Re: Telewizor Vela śnieży - brak sygnału

Post autor: Podlasiak » wt, 9 stycznia 2018, 21:10

Mam schemat przeróbki Vela 203 na monitor jak Cię interesuje, tylko jest jedno ale....nie wiem czy to rozczytasz bo ja już nie pamiętam, ale może.

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 647
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Telewizor Vela śnieży - brak sygnału

Post autor: ECC83 » wt, 9 stycznia 2018, 21:37

Oczywiście, proszę zamieścić, każda wskazówka jest cenna bo ja analizuję schemat ale nie jestem pewny swoich wniosków. Głównie chodzi o dołączenie wizji do bazy tranzystora T102 czyli BC157.
Vela 203 miała chyba inne układy niż 202 ale zawsze to już jakiś trop.

Podlasiak
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 296
Rejestracja: sob, 2 stycznia 2010, 14:13

Re: Telewizor Vela śnieży - brak sygnału

Post autor: Podlasiak » śr, 10 stycznia 2018, 08:53

Oto co znalazłem w swoich zasobach o Veli. Te przeróbki robiłem i nie było zastrzeżeń.
Vela 001.jpg

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 647
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Telewizor Vela śnieży - brak sygnału

Post autor: ECC83 » śr, 10 stycznia 2018, 15:53

To BC148 to jest jakiś układ odwracacza wizji czy zaznaczony ten tranzystor w telewizorze?

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3966
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Telewizor Vela śnieży - brak sygnału

Post autor: AZ12 » śr, 10 stycznia 2018, 15:55

To jest wtórnik emiterowy, a dioda służy do odtwarzania składowej stałej.
Ratujmy stare tranzystory!


Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 647
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Telewizor Vela śnieży - brak sygnału

Post autor: ECC83 » śr, 10 stycznia 2018, 16:05

Jakim napięciem mam zasilić ten wtórnik? - Tam jest zaznaczony plus zasilania.
Rozumiem, że te rezystory R122 oraz R405 to rezystory w odbiorniku do których mam podłączyć mój sygnał wizji po przejściu przez ten wtórnik, tak?

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3966
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Telewizor Vela śnieży - brak sygnału

Post autor: AZ12 » śr, 10 stycznia 2018, 16:13

Zasilany on jest napięciem 11V z modułu p. cz. W przypadku przełączenia na sygnał z wejścia monitorowego można odłączyć zasilanie głowicy w. cz. i modułu p. cz. Zmniejszy to pobór mocy przez odbiornik.
Ratujmy stare tranzystory!

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 647
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Telewizor Vela śnieży - brak sygnału

Post autor: ECC83 » śr, 10 stycznia 2018, 18:35

Rozumiem. Czyli te fragmenty z R122 oraz R405 pokazują w jaki sposób należy zrobić włącznik AV, który będzie odcinał dopływ napięcia zasilania do nieużywanych stopni.
Do którego punktu w takim razie na schemacie telewizora mam się włączyć wizją po przejściu jej przez wtórnik emiterowy?

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 647
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Telewizor Vela śnieży - brak sygnału

Post autor: ECC83 » sob, 10 lutego 2018, 19:34

Próbowałem się włączyć do bazy tranzystora T102 BC157 niestety tylko jasny obraz a na nim biegające pasy.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 204
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Telewizor Vela śnieży - brak sygnału

Post autor: Marek7HBV » ndz, 11 lutego 2018, 12:47

Czytelniejszy schemat http://audiospa.pl/przydatne/pliki/telewizory .Odciąć R129 i dławik L106,do bazy T102 podłączyć wyjście dorobionego wtórnika.Potencjometrem 1k w dorobionym wtórniku ustawić na kolektorze T104 napięcie 70V.Podłączyć sygnał video i w razie pojawienia się tylko pasków regulować synchro H i ew fazę H.Oczywistym jest to że żródło sygnału jest ustawione na PAL 625.Powodzenia M.
Ostatnio zmieniony ndz, 11 lutego 2018, 13:15 przez Marek7HBV, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Thereminator
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 5597
Rejestracja: sob, 2 kwietnia 2005, 21:42
Lokalizacja: Nizina Wschodnioeuropejska

Re: Telewizor Vela śnieży - brak sygnału

Post autor: Thereminator » ndz, 11 lutego 2018, 12:51

Ale z tym linkiem do czytelniejszego schematu, to coś zrób, bo raczej nikt z forum nie ma dostępu do dysku D na twoim komputerze...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 647
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Telewizor Vela śnieży - brak sygnału

Post autor: ECC83 » pn, 12 lutego 2018, 15:27

Potwierdzam wyżej wymieniony sposób. Wizja działa teraz w sposób prawidłowy. Teraz zmagam się z torem fonii.

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 647
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Telewizor Vela śnieży - brak sygnału

Post autor: ECC83 » pn, 12 lutego 2018, 20:11

Udało mi się już podłączyć wizję i wszystko działa poprawnie. Obraz jest jedynie lekko rozmyty, coś podobnego do astygmatyzmu. Utrudnia to czytanie jakichkolwiek tekstów na ekranie. Nie wiem czy jest gdzieś możliwość regulacji czy to wina kineskopu.

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3529
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Telewizor Vela śnieży - brak sygnału

Post autor: TELEWIZOREK52 » wt, 13 lutego 2018, 00:28

ECC83 pisze:
pn, 12 lutego 2018, 20:11
Nie wiem czy jest gdzieś możliwość regulacji czy to wina kineskopu
Witam. Obawiam się że regulacja nie pomoże. Kineskop przypadkiem nie jest made in haraszo ? Zmierz jeszcze napięcie zarżenia kineskopu.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 204
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Telewizor Vela śnieży - brak sygnału

Post autor: Marek7HBV » wt, 13 lutego 2018, 12:24

Spróbować pr ostrości R243,a jak nie pomoże to ostatecznie podnieść napięcie żarzenia kineskopu-raczej będzie się nadawał do okazycjonalnego oglądania.Odłączyć +11V od kineskopu[nóżka 3 na kineskopie-sprawdzić czy to ta!!!!]podłączyć nóżkę 3 przewodem przez rezystor 33-72 omy z plusem zasilania na kondensatorze C6.Zacząć od wiekszej rezystencji tj 72 omy aż do uzyskania poprawnego obrazu-koniecznie mierzyć napięcie na nóżce 3.Wyższe napięcie niż 14V może spowodować szybkie przepalenie żarzenia.Tak spreparowany telewizor pozwoli od czasu do czasu zaszpanować przed gośćmi,ale nie dłużej niż kilkanaście minut! powodzenia M.

ODPOWIEDZ