Rubin - Jak się za to zabrać

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

salicjonał
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1256
Rejestracja: ndz, 5 kwietnia 2015, 21:08
Lokalizacja: gromada Baranów

Re: Rubin-Jak się za to zabrać

Post autor: salicjonał » pn, 18 grudnia 2017, 21:30

Kompinuj, kompinuj! Temat na Elektrodzie, jak widzę, padł?
Myśl

Marek 1974
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 87
Rejestracja: pt, 27 lutego 2015, 22:42
Lokalizacja: PWA

Re: Rubin-Jak się za to zabrać

Post autor: Marek 1974 » pn, 18 grudnia 2017, 21:34

Bez dokodera SECAM to go nawet nie uruchomisz, bo na tej płytce są też wzmacniacze wizyjne.
Wszystkie wschodnioeropejskie "kolorowe" oryginalnie były wyposażone w dekoder SECAM. W Rubinie to ten dekoder nawet był w wykonaniu lampowym. Nasze krajowe, już w pełni na krzemie takie jak Jowisze, Heliosy czy Neptuny też oryginalnie miały SECAM. Jedynie późniejsze Neptuny miały dodatkowo montowany dekoder PAL.
Przy okazji sprawdź, czy w tym twoim Rubinie zachował się blok zbieżności :?:

al66

Re: Rubin-Jak się za to zabrać

Post autor: al66 » pn, 18 grudnia 2017, 22:54

Ten telewizor jest na prawdę przerąbany, obudowa jak z fortepianu, wszystko na ramie jak od jeepa i szynach
kolejowych, trafo ze stacji osiedlowej, a obok tekturowe płytki, liche kabeleczki z niezabezpieczonymi lutami, latające elementy itp.
Marek 1974 pisze: Przy okazji sprawdź, czy w tym twoim Rubinie zachował się blok zbieżności :?:
Z tym akurat nie będzie problemu :)

Awatar użytkownika
^ToM^
375...499 postów
375...499 postów
Posty: 387
Rejestracja: sob, 3 stycznia 2009, 22:41
Lokalizacja: Śląsk od zawsze:)

Re: Rubin-Jak się za to zabrać

Post autor: ^ToM^ » wt, 19 grudnia 2017, 11:48

Kowal66 pisze:Przepraszam że dawno nie dawałem znać co z tym telewizorem.
Niestety się okazało że szanse na naprawę tego telewizora są znikome - niestety brak jest dekodera sECAM.
Nie SECAM ale PAL. Secam to one właśnie mają wbudowany. Natomiast u nas nadają w PAL. Więc SECAM to będzie obraz cz-b a PAL kolor.
Dekoder PAL do Rubina gdzie zapewne byś znalazł.
Natomiast jak tam nie ma, oryginalnego dekodera SECAM to tv nawet nie zagada.
Pzdr!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos

al66

Re: Rubin-Jak się za to zabrać

Post autor: al66 » wt, 19 grudnia 2017, 13:48

A czy istnieją jakieś zewnętrzne modulatory/konwertery nadające sygnał w systemie secam ?
Tak by nie trzeba było ingerować w układ ?


Marek 1974
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 87
Rejestracja: pt, 27 lutego 2015, 22:42
Lokalizacja: PWA

Re: Rubin - Jak się za to zabrać

Post autor: Marek 1974 » wt, 19 grudnia 2017, 21:46

Do Rubina 714 to zdaje się trzeba było montować transkoder PAL - SECAM. To taki nietypowy dekoder, co z PAL-u robił SECAM. Bo typowego dekodera PAL tam chyba podłączyć się nie dało.

Awatar użytkownika
Romekd
moderator
Posty: 3977
Rejestracja: pt, 11 kwietnia 2003, 23:47
Lokalizacja: Zawiercie

Re: Rubin - Jak się za to zabrać

Post autor: Romekd » wt, 19 grudnia 2017, 22:41

Witam.
Marek 1974 pisze:Bo typowego dekodera PAL tam chyba podłączyć się nie dało.
Do odbiorników "Rubin-714" były produkowane specjalne dekodery PAL, chyba najbardziej rozbudowane ze wszystkich, które się w tamtych czasach montowało. Ponieważ dokładany dekoder sterował bezpośrednio siatkami lamp wzmacniaczy chrominancji w oryginalnym dekoderze SACAM telewizora, musiał zawierać elektroniczne przełączniki (zrealizowane najczęściej przy pomocy układu CD4066) sygnałów chrominancji w SECAM (pobieranych z torów dekodera telewizora) i sygnałów pojawiających się przy pracy w standardzie PAL (otrzymywanych w dekoderze PAL). Musiał przenosić składową stałą napięcia w sygnałach z telewizora (SECAM) i mieć dodatkową jej regulację dla pracy w standardzie PAL, co powodowało, że łączna liczba potencjometrów nastawnych w dokładanym dekoderze była spora , a ich regulacja wymagała odpowiedniej wiedzy i odrobiny wprawy. Zawierał układ regulacji poziomu nasycenia z czeskim układem MCA. Miał też "na pokładzie" dodatkowy stabilizator napięcia oraz obwody wytwarzające sygnał SSC z sygnałów H i V dostępnych w odbiorniku. Mimo to przyjemnie się go montowało, a uzyskiwany obraz w nowym systemie był dużo lepszej jakości niż ten otrzymywany z oryginalnych torów dekodera SECAM przy pacy TV we wschodnim standardzie, przez co klienci najczęściej byli bardzo zadowoleni z rezultatów wprowadzanych w TV modyfikacji i dobrze za nie płacili...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^

klik

Re: Rubin-Jak się za to zabrać

Post autor: klik » śr, 20 grudnia 2017, 15:21

Kowal66 pisze:Ten telewizor jest na prawdę przerąbany, obudowa jak z fortepianu, wszystko na ramie jak od jeepa i szynach
kolejowych, trafo ze stacji osiedlowej, a obok tekturowe płytki, liche kabeleczki z niezabezpieczonymi lutami, latające elementy itp.
Kowalu66 zostaje jedynie znaleźć majstra co zdoła wstawić dekoder PAL do fortepianu, bacząc by nie urwać lichych kabeleczków. Ach, zapomniałem, tekturowe płytki chętnie chłoną wodę. Zatem niech trzyma się z dala od łazienki :!:

al66

Re: Rubin-Jak się za to zabrać

Post autor: al66 » czw, 21 grudnia 2017, 00:19

ankowalik pisze: Kowalu66 zostaje jedynie znaleźć majstra co zdoła wstawić dekoder PAL do fortepianu, bacząc by nie urwać lichych kabeleczków. Ach, zapomniałem, tekturowe płytki chętnie chłoną wodę. Zatem niech trzyma się z dala od łazienki :!:
No niestety nie tak jedynie majster jest potrzebny - na pewno myślę, że raczej dał bym radę z pomocą kolegów wsadzić samemu ten dekoder PAL.
Tyle że najpierw trzeba go zdobyć. :roll:

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3527
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rubin - Jak się za to zabrać

Post autor: TELEWIZOREK52 » czw, 21 grudnia 2017, 00:27

Może odpal go najpierw w Secamie.

al66

Re: Rubin - Jak się za to zabrać

Post autor: al66 » czw, 21 grudnia 2017, 00:31

TELEWIZOREK52 pisze:Może odpal go najpierw w Secamie.
Na razie nie ma sensu tego robić, dopuki się nie znajdzie jakiegoś dekodera PAL.

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2471
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Rubin - Jak się za to zabrać

Post autor: Boguś » czw, 21 grudnia 2017, 01:22

Kowal66 pisze:
TELEWIZOREK52 pisze:Może odpal go najpierw w Secamie.
Na razie nie ma sensu tego robić, dopuki się nie znajdzie jakiegoś dekodera PAL.
Zeby zamontować dekoder PAL trzeba najpierw mieć i to sprawny dekoder SECAM którego podobno nie masz....

Marek 1974
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 87
Rejestracja: pt, 27 lutego 2015, 22:42
Lokalizacja: PWA

Re: Rubin - Jak się za to zabrać

Post autor: Marek 1974 » czw, 21 grudnia 2017, 08:09

Kowal66 pisze:
TELEWIZOREK52 pisze:Może odpal go najpierw w Secamie.
Na razie nie ma sensu tego robić, dopuki się nie znajdzie jakiegoś dekodera PAL.
"Trzeba by naprawić silnik w samochodzie, ale na razie nie ma sensu, dopuki nie kupię opon zimowych."
Typowe zabieranie się za robotę od dupy strony.
Najpierw trzeba ten telewizor (jeżeli w ogóle istnieje) uruchomić i sprawdzić co to jest warte. Potem spróbować doprowadzić do pełnej sprawności, a na końcu myśleć o przestrajaniu.

klik

Re: Rubin - Jak się za to zabrać

Post autor: klik » czw, 21 grudnia 2017, 08:46

Marek 1974 pisze: a na końcu myśleć o przestrajaniu.
A może przede wszystkim MYŚLEĆ :!: :mrgreen:
A skoro o myśleniu mowa NIE PALIMY PLASTIKÓW, BO ZABIJAMY SIEBIE I SĄSIADÓW :evil:
Ostatnio zmieniony czw, 21 grudnia 2017, 09:58 przez klik, łącznie zmieniany 1 raz.

al66

Re: Rubin - Jak się za to zabrać

Post autor: al66 » czw, 21 grudnia 2017, 09:15

Marek 1974 pisze: "Trzeba by naprawić silnik w samochodzie, ale na razie nie ma sensu, dopuki nie kupię opon zimowych."
Typowe zabieranie się za robotę od dupy strony.
Najpierw trzeba ten telewizor (jeżeli w ogóle istnieje) uruchomić i sprawdzić co to jest warte. Potem spróbować doprowadzić do pełnej sprawności, a na końcu myśleć o przestrajaniu.
Tylko po co naprawiać samochód bez kół ?

ODPOWIEDZ