Beryl 102 - ożywiony. Prośba o pomoc w dalszej naprawie

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
atom1477
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 283
Rejestracja: śr, 28 listopada 2007, 17:31

Re: Beryl 102 - ożywiony. Prośba o pomoc w dalszej naprawie

Post autor: atom1477 » czw, 27 kwietnia 2017, 07:22

sanatron pisze:Może za niski poziom sygnału albo zakłócenia od przetwornicy (ma beztransformatorowy zasilacz).
Tzn. jest przetwornica Buck? Nie Flyback?
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213

sanatron
20...24 posty
20...24 posty
Posty: 23
Rejestracja: sob, 15 kwietnia 2017, 04:23

Re: Beryl 102 - ożywiony. Prośba o pomoc w dalszej naprawie

Post autor: sanatron » czw, 27 kwietnia 2017, 07:25

Nieprecyzyjnie się wyraziłem. Chodziło mi o brak klasycznego transformatora zasilającego. Zasilacz jest impulsowy a nie liniowy. Oczywiście jest to nadal zasilacz transformatorowy, ale działający na innej zasadzie. I teraz tylko kwestia jak z filtrowaniem i "sianiem" zakłóceniami. Prosty detektor na tranzystorze polowym pokazuje mi, że poziom zakłóceń wokół tego modulatora jest znacznie wyższy niż koło pracującego zasilacza liniowego. Być może ma to znaczenie w tym przypadku, np. wyższe harmoniczne jakoś się przedostają do sygnału.

Czy jest jakiś modulator VHF, który możecie polecić do pracy ze starszymi odbiornikami? Chciałbym zrobić testy porównawcze, ale nie chcę wydawać pieniędzy w ciemno na "wynalazki". Macie doświadczenie w ożywianiu takich telewizorów, więc być może są jacyś "modulacyjni faworyci"? Na razie szukam jeszcze jakiegoś "video testu", pojawiają się jakiś czas. On powinien dać mi chyba najczystszy obraz do strojenia TV.

Awatar użytkownika
atom1477
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 283
Rejestracja: śr, 28 listopada 2007, 17:31

Re: Beryl 102 - ożywiony. Prośba o pomoc w dalszej naprawie

Post autor: atom1477 » czw, 27 kwietnia 2017, 19:51

A ile napięć daje ten zasilacz?
Może można go łatwo odłączyć i podłączyć jakiś liniowy? (przynajmniej do testów.)
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213

ODPOWIEDZ