Szmaragd nie działa

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

salicjonał
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1236
Rejestracja: ndz, 5 kwietnia 2015, 21:08
Lokalizacja: gromada Baranów

Szmaragd nie działa

Post autor: salicjonał » pn, 25 lipca 2016, 20:52

Mam problem ze Szmaragdem. Przy pierwszym włączeniu wszystko działało normalnie (kineskop świecił) do póki nie wywaliło elektrolita w kółku. Wstawiłem więc nowego, ale już napięcia na kapturkach lamp nie ma.
Przy okazji powiedzcie jaką wartość ma zaznaczony kondensator papierowy i gdzie przyłączyć głośnik. Książkę ze schematami zabrał mi znajomy i korzysta teraz z urlopu :lol:
Załączniki
13 (Kopiowanie).png
Myśl

Alek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 615
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Szmaragd nie działa

Post autor: Alek » wt, 26 lipca 2016, 00:12

Ten kondensator czarny ma 100 nF lub 47 nF, ja się z tym wartościami spotykałem. Głośnik przyłącza się na dwóch sterczących z chassis przewodów. Patrząc z tyłu telewizora gdzieś po lewej one wychodzą. Jeśli ich nie ma, trzeba szukać pod chassis transformatora głośnikowego i do jego uzwojenia wtórnego lutować brakujące przewody. W niektórych wersjach są dwa bezpieczniki- jeden zabezpiecza stopień linii (tam gdzie wywalił kondensator), drugi bezpiecznik jest szeregowo z kablem sieciowym. Ten drugi jest na 1,6A, pierwszy bodaj na 160 mA lub 250 mA. Jeśli nie ma tego właśnie bezpiecznika, poleciał zapewne opornik w zasilaniu, tam jest chyba 250 omów. Trzeba też zobaczyć, czy nie poleciał prostownik.

Schemat Szmaragda 901 masz tutaj:
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 1_11_2.htm

salicjonał
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1236
Rejestracja: ndz, 5 kwietnia 2015, 21:08
Lokalizacja: gromada Baranów

Re: Szmaragd nie działa

Post autor: salicjonał » wt, 26 lipca 2016, 19:33

Dziękuję Ci za pomoc.
Po wymianie 32 badziewnych oporników ruszyło WN, jednak kinespok jest nadal martwy. Dopiero jak wyłączę odbiornik pojawia się zanikający prostokąt.
Rozumiem, że głośnik przyłączyć do tego transformatora co jest zaznaczony ?
Załączniki
20160726_165329i (Kopiowanie).jpg
Myśl

Alek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 615
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Szmaragd nie działa

Post autor: Alek » śr, 27 lipca 2016, 01:29

Sprawdź kondensator C133, C92 i potencjometr jaskrawości. Sprawdź, jakie jest napięcie na siatce pierwszej kineskopu względem katody.
Albo lepiej, zmierz napięcie na katodzie i na siatce względem masy. Sprawdź, czy to napięcie się reguluje. Wreszcie, sprawdź kineskop na zwarcie między siatką pierwszą a katodą.

Wygląda na to, że to co jest na zdjęciach to transformator głośnikowy, ale sprawdź czy ma on jedno z wyprowadzeń podłączone do anody lampy głośnikowej. Z głowy nie pamiętam, gdzie on jest. Mało wprawny naprawiający może pomylić z transformatorem odchylania pionowego a nawet z dławikiem filtru zasilacza, o ile taki tam jest.

salicjonał
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1236
Rejestracja: ndz, 5 kwietnia 2015, 21:08
Lokalizacja: gromada Baranów

Re: Szmaragd nie działa

Post autor: salicjonał » śr, 27 lipca 2016, 20:14

Między siatką a katodą kineskopu nie ma przebicia. Za to jest taka przeróbka między potencjometrami. Przywrócić oryginał ?
Załączniki
20160727_113924 (Kopiowanie).jpg
Myśl


salicjonał
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1236
Rejestracja: ndz, 5 kwietnia 2015, 21:08
Lokalizacja: gromada Baranów

Re: Szmaragd nie działa

Post autor: salicjonał » ndz, 31 lipca 2016, 12:55

Padła cewka WN. Jak podłączyć diodę 1N4007 zamiast tego stosu ?
Załączniki
139.jpg
Myśl

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3911
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Szmaragd nie działa

Post autor: AZ12 » ndz, 31 lipca 2016, 12:57

Witam

Pasek na diodzie do plusa pierwszego kondensatora elektrolitycznego w zasilaczu.
Ratujmy stare tranzystory!

ODPOWIEDZ