Alga 21- uruchomienie

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

matiwegrz
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 181
Rejestracja: wt, 3 lutego 2015, 16:22

Re: Alga 21- uruchomienie

Post autor: matiwegrz » sob, 13 sierpnia 2016, 07:08

Podmienię wszystkie lampy z innego sprawnego tv i dam znać.

Po podmianie lamp nic nowego, pojawił się szum, ale nadal spadek napięcia za tym opornikiem.


TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3391
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Alga 21- uruchomienie

Post autor: TELEWIZOREK52 » sob, 13 sierpnia 2016, 11:16

Zmierz prąd w gałęzi Ua2. W zależności od schematu podają ok. 85mA. Z Ua2 zasilany jest m.inn. generator odchylania poziomego. Niewłaściwa praca generatora może być przyczyną zbyt niskiego w/n. Z Ua2 zasilana jest również płytka p.cz i głowica ale wątpię by tu było przeciążenie.
Odłącz zasilanie górnej płyty w punkcie 2-12 i ponownie zmierz Ua2. Zrób to w miarę szybko bo w tym momencie nie będzie pracował generator poziomego i możesz przeciążyć PL36. Przed pomiarem mozesz zdjąć kapturek z PY88.

matiwegrz
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 181
Rejestracja: wt, 3 lutego 2015, 16:22

Re: Alga 21- uruchomienie

Post autor: matiwegrz » sob, 13 sierpnia 2016, 12:59

Prąd na linii ua2 91mA. Po wymianie lamp napięcie po tym rezystorze na linii ua2 wynosi 170V czyli podskoczyło. Gdy odłączyłem punkt 12, napięcie nadal takie same(zdjąłem połączenie katody PY88)

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3391
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Alga 21- uruchomienie

Post autor: TELEWIZOREK52 » sob, 13 sierpnia 2016, 13:17

Jaki tam jest prostownik i jakie są pozostałe napięcia w zasilaczu ?

matiwegrz
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 181
Rejestracja: wt, 3 lutego 2015, 16:22

Re: Alga 21- uruchomienie

Post autor: matiwegrz » sob, 13 sierpnia 2016, 13:32

Prostownik na 2 diodach połączonych szeregowo. Zmierzyłem napięcie na s2 PL36 powinno być 160V a jest 240V!

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3391
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Alga 21- uruchomienie

Post autor: TELEWIZOREK52 » sob, 13 sierpnia 2016, 14:28

240V to stanowczo za dużo. Sprawdź opór w S2 PL36 jaką ma wartość. Czy te twoje PL36 są pewne ?? Wrócę jeszcze do tego R515, jaką ma moc ??

matiwegrz
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 181
Rejestracja: wt, 3 lutego 2015, 16:22

Re: Alga 21- uruchomienie

Post autor: matiwegrz » sob, 13 sierpnia 2016, 14:30

Tak, PL36 są pewne, bez problemu pracują w innych tv. Ten rezystor ma 6W. Opór w S2 ma wartość 5k, i się zgadza.

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3391
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Alga 21- uruchomienie

Post autor: TELEWIZOREK52 » sob, 13 sierpnia 2016, 14:57

Czyli wartości prawidłowe. Z tego R515 zasilana jest jeszcze głowica i płyta p.cz. Możesz jeszcze spróbować odłączyć zasilanie p.cz. Punkt 1-10. Mało prawdopodobne ale.....

matiwegrz
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 181
Rejestracja: wt, 3 lutego 2015, 16:22

Re: Alga 21- uruchomienie

Post autor: matiwegrz » sob, 13 sierpnia 2016, 15:04

Po odpięciu napięcie wynosi 260V. Generator jednak nadal daje zbyt małe WN.

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3391
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Alga 21- uruchomienie

Post autor: TELEWIZOREK52 » sob, 13 sierpnia 2016, 16:39

No to sporo obciąża ta płytka. Teraz wybywam. wracam o pólnocy lub rano. Zapraszam i powodzenia.

ODPOWIEDZ