Tosca- brak WN

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

matiwegrz
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 181
Rejestracja: wt, 3 lutego 2015, 16:22

Tosca- brak WN

Post autor: matiwegrz » wt, 29 marca 2016, 18:12

Witam!
Mam problem z telewizorkiem Tosca. A mianowicie brak WN(brak iskry na czubkach PL36). PL36 robi się cała pomarańczowa. Wymieniłem wszystkie kartoflaki. Słychać także buczenie z głośnika, nie reaguje na kręcenie potencjometrem.


Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3627
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 14:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Tosca- brak WN

Post autor: AZ12 » wt, 29 marca 2016, 18:13

Witam

Prawdopodobnie zwarcie wewnątrz cewki wysokiego napięcia jeśli lampa prostownicza EY86 nie żarzy się.
Ratujmy stare tranzystory!

matiwegrz
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 181
Rejestracja: wt, 3 lutego 2015, 16:22

Re: Tosca- brak WN

Post autor: matiwegrz » wt, 29 marca 2016, 18:23

Lampa EY86- nie widać, żeby żarzyła się.

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3391
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tosca- brak WN

Post autor: TELEWIZOREK52 » wt, 29 marca 2016, 18:54

Najpierw nosem i okiem. Zobacz czy z okolic cewki anodowej nie ma jakichś iskrzeń, smrodku. Zmierz minus na S1 PL500. Jeżeli brak, pomierz napięcia na PCF82 - generator odch.H. Obejrzyj wtyk cewek odchylania - wypalenie między nóżkami.

cirrostrato
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 3027
Rejestracja: sob, 5 listopada 2005, 15:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tosca- brak WN

Post autor: cirrostrato » śr, 30 marca 2016, 07:08

A lata temu na uruchomienie takiego TV w domu klienta miało się 15-20minut..............

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6272
Rejestracja: śr, 18 stycznia 2006, 16:45
Lokalizacja: Tschenstochau, jo90ms

Re: Tosca- brak WN

Post autor: Marcin K. » śr, 30 marca 2016, 08:56

Cześć. Ja bym sprawdził rezystor 2.2k/6W w S2 lampy PL36...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU

matiwegrz
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 181
Rejestracja: wt, 3 lutego 2015, 16:22

Re: Tosca- brak WN

Post autor: matiwegrz » śr, 30 marca 2016, 20:21

U mnie w S2 jest chyba termistor(szara, cienka rurka). Jak jest zimny to ma 2,4k. Jak się nagrzeje rezystancja dużo mniejsza.

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3391
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tosca- brak WN

Post autor: TELEWIZOREK52 » czw, 31 marca 2016, 00:46

matiwegrz pisze:U mnie w S2 jest chyba termistor
Takie wynalazki też widziałem. Mam nadzieję że się nie mylisz. Opornik 2.2k jest dolutowany do 4 nóżki PL36 (poprzednio omyłkowo napisałem PL500 ) i jego rozwarcie powoduje jedynie brak wysokiego napięcia a nie czerwienienie się PL36. Wstaw na próbę R = 2 do 3k. Nie piszesz czy pracuje generator i czy zmierzyłeś napięcie na S1 PL36. Napięć na PCF82 też nie zmierzyłeś. Sprawdź C406 0.1uF/1000V, C230 10nF/400V. O ile nie masz jakiegoś zwarcia to uważam że generator odchylania poziomego nie pracuje. Dopóki nie pomierzysz napięć to jest wróżenie z fusów.

matiwegrz
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 181
Rejestracja: wt, 3 lutego 2015, 16:22

Re: Tosca- brak WN

Post autor: matiwegrz » czw, 31 marca 2016, 15:40

Już podaje napięcia na PL36:
S1= ok. 1V stałego
S2= 110V stałego i rośnie
A= 35V stałego i rośnie
A teraz na PCF82:
Na wszystkich elektrodach 0V !!!

matiwegrz
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 181
Rejestracja: wt, 3 lutego 2015, 16:22

Re: Tosca- brak WN

Post autor: matiwegrz » czw, 31 marca 2016, 15:56

Czerwieni się także PY88. Urwał mi się przed chwilą ten przewód od anody PL36. Między nim a anodą powstaje łuk o długości 2-3mm. Na kondensatorze tym lewym tym pod domkiem WN na jednej końcówce brak napięcia, a na jednej 280V.
20160331_175424.jpg

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6272
Rejestracja: śr, 18 stycznia 2006, 16:45
Lokalizacja: Tschenstochau, jo90ms

Re: Tosca- brak WN

Post autor: Marcin K. » czw, 31 marca 2016, 18:58

To jak nie ma nic na PCF82 to sprawdź wszystkie napięcia z zasilacza (anodowe). Równocześnie nie powinno być też napięć na innych lampach o ile brakuje jakiegoś napięcia.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU

matiwegrz
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 181
Rejestracja: wt, 3 lutego 2015, 16:22

Re: Tosca- brak WN

Post autor: matiwegrz » czw, 31 marca 2016, 19:22

Tak brakuje napięć. Dodatkowo jeden kondensator stracił całkowicie pojemność. Jaką rezystancję powinna mieć druga sekcja od lewej tego wielkiego rezystora? Bo u mnie ma 70k. Chyba za dużo...

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3391
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tosca- brak WN

Post autor: TELEWIZOREK52 » pt, 1 kwietnia 2016, 01:25

Czyli brak Ua2 190V. Sprawdź opór drutowy R435 - 680 om. Bez ujemnego napięcia na S1 PL36 szybko ją zakatujesz. Na czas naprawy możesz odłączyć opór z S2 PL36.

matiwegrz
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 181
Rejestracja: wt, 3 lutego 2015, 16:22

Re: Tosca- brak WN

Post autor: matiwegrz » pt, 1 kwietnia 2016, 16:14

Wysokie już powróciło!!! Kineskop się świeci ale tylko od góry tak do 3/4 wysokości. Słychać także bardzo głośne buczenie, którego nie da się przyciszyć.

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3627
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 14:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Tosca- brak WN

Post autor: AZ12 » pt, 1 kwietnia 2016, 16:18

Witam

Sprawdź lampę odchylania pionowego i wszystkie elementy wokół niej.
Ratujmy stare tranzystory!

ODPOWIEDZ