Wisła

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

salicjonał
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1140
Rejestracja: ndz, 5 kwietnia 2015, 20:08

Re: Wisła

Post autor: salicjonał » sob, 19 listopada 2016, 10:02

Szkoda rozbierać taki telewizor. Zrób zdjęcia od spodu.
Rozsądek, praca, gospodarność to klucz do dobrobytu naszego narodu.

Grucha
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 80
Rejestracja: pn, 10 lutego 2014, 18:00
Lokalizacja: Ślesin

Re: Wisła

Post autor: Grucha » sob, 19 listopada 2016, 16:57

Wisełkę rozebrałem i mimo moich znikomych wiadomości faktycznie kineskop złom.Można zrobić akwarium :( Przesyłam zdjęcia spodu.
Mariusz
Załączniki
DSC_0070[1].JPG
DSC_0069[1].JPG
DSC_0064[2].JPG

salicjonał
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1140
Rejestracja: ndz, 5 kwietnia 2015, 20:08

Re: Wisła

Post autor: salicjonał » sob, 19 listopada 2016, 17:00

Stan idealny! A z kineskopu można wyjąć sitko i używać w kuchni.
Rozsądek, praca, gospodarność to klucz do dobrobytu naszego narodu.

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9376
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 08:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Wisła

Post autor: tszczesn » sob, 19 listopada 2016, 17:04

Elektronika faktycznie ładna, brudny mocno, ale to można go po prostu umyć. Po wstawieniu nowego kineskopu jest szansa, że dużo operacji nie trzeba będzie przy nim wykonać.

Alek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 577
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 07:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek » ndz, 20 listopada 2016, 00:11

Wisła A.
Pokaż, co dokładnie pozostało z kineskopu. Nie wyrzucaj działa elektronowego ani stożka ekranu, jeśli jest cały.
Z zasady nie transportuję nigdy żadnych telewizorów kurierem, bo szansa, że dojedzie cały jest niewielka. Uczy tego doświadczenie kolegów z forum. Z kineskopem będzie faktycznie problem. W Polsce te kineskopy to wielka rzadkość.


Grucha
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 80
Rejestracja: pn, 10 lutego 2014, 18:00
Lokalizacja: Ślesin

Re: Wisła

Post autor: Grucha » pn, 21 listopada 2016, 18:55

Zdjęcia rozebranej Wisły.Czy napis Wiła jest do ściągnięcia czy raczej nie ruszać.

Mariusz
Załączniki
DSC_0071[1].JPG
DSC_0073[1].JPG
DSC_0082[1].JPG
DSC_0078[1].JPG
DSC_0077[1].JPG
DSC_0080[2].JPG
DSC_0079[1].JPG
DSC_0074[1].JPG

jedrzeej
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 168
Rejestracja: śr, 4 stycznia 2012, 15:24

Re: Wisła

Post autor: jedrzeej » śr, 23 listopada 2016, 10:26

Napis WISŁA jak najbardziej idzie zdemontować tylko nie ciągnąć a wypychać od środka jakimś ostrym punktakiem/ śrubokrętem . On jest wciskany w obudowę na kilka takich pręcików.
ZAPRASZAM do oglądania - http://www.youtube.com/watch?v=4kp5YHW5AhI
Poszukuję:

Awatar użytkownika
atom1477
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 276
Rejestracja: śr, 28 listopada 2007, 17:31

Re: Wisła

Post autor: atom1477 » pt, 25 listopada 2016, 00:51

I nie opchać do oporu za każdy pręcik. Tylko po kawałeczku po kolei każdy. Żeby się równomiernie wyciągało i nie połamało.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213

Grucha
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 80
Rejestracja: pn, 10 lutego 2014, 18:00
Lokalizacja: Ślesin

Re: Wisła

Post autor: Grucha » pt, 25 listopada 2016, 19:29

No to napis ściągnięty.Zabrałem się za skrzynkę bo cała rozklejona.Mam pytanie odnośnie forniru.Jaki był stosowany dąb czy brzoza?Może coś innego.Przetarłem kawałek papierem i strasznie ciemny.Jeszcze jedna prośba.Gdyby koś miał na zbyciu cały kineskop.Oczywiście wiem że trudno zdobyć ale może się uda.Nie takie rzeczy się znajdowało 8) Oczywiście mogę dać coś na wymianę lub za gotówkę.Skrzynkę spróbuję sam ogarnąć ale za środek się nie zabiorę.Jak ktoś by mi pomógł to będę wdzięczny.
Mariusz

cirrostrato
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 3043
Rejestracja: sob, 5 listopada 2005, 15:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wisła

Post autor: cirrostrato » sob, 26 listopada 2016, 14:13

To może choć ten http://allegro.pl/lampa-oscyloskopowa-3 ... 23549.html (podrożał ostatnio o 20zł, to jest kineskop ale dla tego sprzedającego jak ekran jest to jak leci ,,lampa oscyloskopowa''...), gabarytowo pasuje, barwa luminoforu i czas poświaty niestety nie ale obraz będzie widać a i ,,oczodół'' zakryjesz. A tak na marginesie: koledzy, zawsze może przyjść niespodziewanie ochota na jakąś ,,wizualizację'' przebiegu np. wzmacniacza na lampie oscyloskopowej, powoli drożeją, może warto kupić na zapas (wnuk ma, z ekranem powyżej 10cm to aż za dużo ale jak nowe leżały na śmietniku..) jakieś 5ŁO czy 8Ł0, nabyć 3Ł0 to już parę złotych z kieszeni leci a były po ok. 20zł/szt.
Jeśli masz kwadrę wnucząt i przechodząc na emeryturę wydaje ci się, że będziesz miał mnóstwo wolnego czasu, to ci się wydaje....

Grucha
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 80
Rejestracja: pn, 10 lutego 2014, 18:00
Lokalizacja: Ślesin

Re: Wisła

Post autor: Grucha » czw, 1 grudnia 2016, 17:46

Dzięki cirrostrato za info.Będę miał gościa na oku.Jak nie znajdę oryginału to wezmę to co jest.A w jakich telewizorach można spotkać takie kineskopy?No i wracam do pytania.Jaka okleina jest na Wisełce?Podejrzewam że orzech. :?:
Mariusz

salicjonał
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1140
Rejestracja: ndz, 5 kwietnia 2015, 20:08

Re: Wisła

Post autor: salicjonał » czw, 1 grudnia 2016, 23:19

Rozsądek, praca, gospodarność to klucz do dobrobytu naszego narodu.

Grucha
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 80
Rejestracja: pn, 10 lutego 2014, 18:00
Lokalizacja: Ślesin

Re: Wisła

Post autor: Grucha » ndz, 4 grudnia 2016, 20:44

Witam.A z takiego by pasował?Są jakieś strony aukcyjne u naszych przyjaciół ze wschodu na których można zdobyć taki kineskop?Rosyjskie allegro niestety zlikwidowano.
Mariusz
Załączniki
429860151_3_644x461_stary-rosyjski-telewizor-zsrr-pozostale-meble.jpg
429860151_1_644x461_stary-rosyjski-telewizor-zsrr-warszawa.jpg

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3409
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wisła

Post autor: TELEWIZOREK52 » pn, 5 grudnia 2016, 00:15

To jest Rekord. A kineskop jest sporo większy, chyba 17".

ballasttube
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1114
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Wisła

Post autor: ballasttube » pn, 5 grudnia 2016, 01:49

Witam Kolegów.
Jak zeszło na Rekorda,to mam pytane związane chyba z epoki Rekordów,Rubensów i Rembrandtów.
No nie wiek siedemnasty itp. oczywiście.Szukałem dla kolegi głowicy UKF na nasze obecne pasmo i pokażę,co mi się trafiło post-enerdowskiego od gości ze Szczecina, co się teraz "asarius"nazywają.Wiadomo,gdzie.
Mam nadzieję,że nie zostanę pogoniony z tematem,ale poszedłem "za ciosem" za
Kolegą od "Rekorda" z tą moją nieco dygresją.
Czy to jest pionowa głowica od telewizora z roku ok.1953(napis na kondensatorze blokowym),czy od przyrządu pomiarowego.
Podejrzanie solidna robota,odlew alu,cewki i płytki kondensatora strojeniowego srebrzone (doślę fotkę od spodu),mocne zębatki do napędu.Ten pogięty kubełek już wyprostowany,kryje wejście Ua.O dziwo.Dławik jest w środku.Zadziwiająco liche podstawki noval na tekstolicie przy tak solidnej robocie mechaniki.Podstawki od spodu głęboko zakopane i zrys z natury jest bardzo uciążliwy.Pod spodem jest malutki bębenek z obrotowymi ceweczkami.Jak w starych telewizorach z epoki.Na wierzchu jest wielkie półcalowe gniazdo koncentryczne.Wejścvie było podobne prawdopodobnie od spodu,brak tylnego dekielka i być może części zewnętrznej podobnego gniazda koncentrycznego,jak od góry.
Co Koledzy-eksperci telewizyjni o tym sądzą?
Dzięki"z góry" za opinie.
Pozdrawiam Wszystkich.
Załączniki
28d1bb5b48caab14b394b20417f4.jpeg
(17.17 KiB) Nie pobierany
54e1ced9408b971c89796d38106f.jpeg
(17.22 KiB) Nie pobierany
2502a672442d80e7177a7a04708f.jpg
(30.38 KiB) Nie pobierany
77962d0f44b78bdc2ca3ca135efe.jpeg
(20.37 KiB) Nie pobierany

ODPOWIEDZ