Wisła

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Alek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 615
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek » pt, 3 lipca 2015, 01:12

Czy ktoś może pokazać, jak wyglądał oryginalny wtyk antenowy do Wisły?

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3851
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Wisła

Post autor: AZ12 » pt, 3 lipca 2015, 15:04

Alek pisze:Chassis 2:
-brak lampy 5C3S
Akurat mam taką lampę.
Ratujmy stare tranzystory!

Alek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 615
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek » ndz, 5 lipca 2015, 23:00

Trzecie chassis wstępnie uruchomione. Cechą szczególną jest to, że lampą odchylania pionowego jest lampa EL84 w miejsce 6P1P. Uszkodzeń na tym chassis było co niemiara. Był uszkodzony transformator sieciowy, było zwarcie opornika 100 k w układzie regulacji jaskrawości, kineskop praktycznie bez emisji, brak lamp, tor p.cz. do wymiany (rozszabrowany), przerwa w jednym z oporników filtru zasilacza, zwarcie jednego z kondensatorów tego filtru (30 uF), przerwa w układzie zasilania, opornik polaryzacji siatki EL81 miał przerwę, kartoflaki wszystkie do wyrzucenia, cewka skupiania uszkodzona, brak pokrętła strojenia. Tor p.cz. podstawiłem zapasowy- podarował mi go kiedyś Konstanty. Pokrętło strojenia przełożyłem z zapasowego chassis- dawcy części.

Nachodzi mnie taka refleksja, że jednak odbiorniki, które stoją w wilgoci, wymagają dużo pracy. Mało prawdopodobne, żeby telewizor szedł na półkę z taką ilością uszkodzeń. To raczej wilgoć niszczy z czasem podzespoły. Po trzech dniach dłubania chassis ożyło.

Dość rzec, że teraz jednak będę prosił o pomoc tych kolegów, którzy mieli styczność z takimi telewizorami i większe ode mnie doświadczenie.
Telewizor ten nie ma oryginalnego transformatora odchylania poziomego. W jego miejsce użyto TVL15 z kenotronem EY86. Regulator szerokości jest pominięty. Obecnie dźwięk jest prawidłowy. Obraz natomiast wykazuje szereg wad. W pierwszym rzędzie w górnej części obrazu występuje wąski jaśniejszy poziomy pas, nad nim obraz wykazuje zwężenie- nieliniowość pionową. Wiadomo, że może to być przebicie cewki odchylania pionowego lub transformatora odchylania pionowego. Ale zanim zacznę wybebeszać podejrzane elementy może macie inne sugestie? Bywa bowiem, że uszkodzone są jakieś elementy w sprzężeniu zwrotnym.
Drugi, dokuczliwy objaw to drżenie obrazu w poziomie, czemu towarzyszą nieznośne ćwierkania z transformatora odchylania poziomego. Ćwierkania te znikają gdy zewrze się do masy wejście separatora impulsów synchronizujących. Próby podejrzenia oscyloskopem, skąd pochodzą te zakłócenia, nie dają jednoznacznej odpowiedzi.
Ze względu na brak kineskopu podstawiłem na razie osławioną już 31ŁM32A. Stąd niebieski, a miejscami zielony obraz.
Podpowie ktoś?
Załączniki
zły obraz wisła 2.jpg
zły obraz z wisły.jpg

Alek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 615
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek » ndz, 12 lipca 2015, 15:57

Drżenie obrazu w poziomie spowodowane było dwoma usterkami: słabo skręconym rdzeniem transformatora odchylania poziomego i uszkodzeniem jednego z oporników w torze p.cz. Pozostała do usunięcia nieliniowość pionowa. Sprawdziłem wszystkie elementy bierne i niestety wydaje się, że sprawa leży w cewkach odchylających lub transformatorze.

Alek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 615
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek » ndz, 30 sierpnia 2015, 10:59

Przy drugiej Wiśle (B) prace dobiegły już końca :)
Załączniki
wisła dwie.jpg


Awatar użytkownika
disaster
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1116
Rejestracja: wt, 5 października 2010, 21:13
Lokalizacja: Łódź

Re: Wisła

Post autor: disaster » pn, 31 sierpnia 2015, 10:39

Piękna robota.
BTW kilkukrotnie pisaliśmy na forum o dorabianiu tylnych ścianek i napisu.
Ktoś nawet zdaje się oferował, że takowe dorobi, tylko niestety nie pamiętam kto.
W każdym razie nadal poszukuję tych detali.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055

Alek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 615
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek » pn, 31 sierpnia 2015, 11:09

Będę jeszcze dorabiał ścianki, ale bez napisów. Niestety na razie skończył się materiał:(

Awatar użytkownika
disaster
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1116
Rejestracja: wt, 5 października 2010, 21:13
Lokalizacja: Łódź

Re: Wisła

Post autor: disaster » pn, 31 sierpnia 2015, 13:07

Daj znać proszę, jak będziesz działał :)
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055

jacek200000
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 81
Rejestracja: pn, 6 maja 2013, 18:55

Re: Wisła

Post autor: jacek200000 » pt, 5 lutego 2016, 21:38

Witam, jaką rolę pełni opornik 1.5MΩ na przewodzie WN ?
W mojej wiśle (która jeszcze nie działa) jest kineskop 351QP44 i tam nie ma tego opornika, czy ten opornik jest konieczny przy tym kineskopie ?
Załączniki
2016-02-05 21.31.39.jpg
20160205_214223.jpg

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3851
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Wisła

Post autor: AZ12 » pt, 5 lutego 2016, 21:50

Witam

Prawdopodobnie ten rezystor zmniejsza zakłócenia wytwarzane przez zasilacz wysokiego napięcia. W tym samym celu stosowano również ekranowanie przewodu do anody kineskopu, jednak zarzucono ten sposób ze względu na przebicia.
Ratujmy stare tranzystory!

cirrostrato
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3148
Rejestracja: sob, 5 listopada 2005, 15:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wisła

Post autor: cirrostrato » sob, 26 marca 2016, 18:16

http://allegro.pl/bez-nazwy-i6078293736.html#thumb/2 Dla chcącego nic trudnego podłączyć do Wisły kineskop siedemnaście cali (trafo WN raczej nieoryginalne, inna osłona zasilania do anody kineskopu) a tylna ścianka to już full wypas.
Jeśli masz kwadrę wnucząt i przechodząc na emeryturę wydaje ci się, że będziesz miał mnóstwo wolnego czasu, to ci się wydaje....

Alek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 615
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek » ndz, 27 marca 2016, 14:21

Toż to jakaś kombinacja liniowa dwóch lub trzech odbiorników. Nie potrafię stwierdzić, z jakiego telewizora pochodzi buda.

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3851
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Wisła

Post autor: AZ12 » ndz, 27 marca 2016, 14:29

Witam

Myślę, że ta buda pochodzi z zagranicznego telewizora.
Ratujmy stare tranzystory!

Grucha
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 95
Rejestracja: pn, 10 lutego 2014, 18:00
Lokalizacja: Ślesin

Re: Wisła

Post autor: Grucha » pt, 18 listopada 2016, 17:19

Witam.Z racji że jestem zielony jak natka od pietruszki bo na elektronice się nie znam.To pytanie może nie jednego w zruszyć do łez :roll: .Nabyłem ostatnio Wisłę.Niestety kurierzy skatowali ją i nie dojechała cała.A mianowicie chodzi o kineskop.Czy to tylko już złom czy da się coś z tym zrobić.I jeszcze jedno pytanie.Jaki koszt renowacji takiej Wisły.Za odpowiedzi z góry dziękuję.Pozdrawiam.
Mariusz
Załączniki
DSC_0061[1].JPG
DSC_0062[1].JPG
DSC_0063[1].JPG

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9577
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Wisła

Post autor: tszczesn » pt, 18 listopada 2016, 18:30

Z kineskopem nic się nie da zrobić, trzeba szukać innej sztuki.

A z renowacją trudno ocenić bez obejrzenia sprzętu, bo do zrobienia może być i bardzo dużo albo niewiele.

ODPOWIEDZ