Wisła

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
MarekSCO
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2200
Rejestracja: pn, 31 lipca 2006, 22:02
Lokalizacja: Żołynia podkarpackie

Re: Wisła

Post autor: MarekSCO » pn, 8 września 2014, 17:28

Wstaw dorobioną do tv a cały komplet na zaś ;) Dorobiona wszak jest mniej zabytkowa ;) Chrońmy zabytki panie ;)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam

Alek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 590
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek » ndz, 16 listopada 2014, 16:50

Renowacja OTV "Wisła A" dobiega powoli końca. Pozostaje jeszcze sprawa ścianki tylnej, której niestety brakuje oraz ocynkowania ścianki dolnej.
Jeśli ktoś mógłby dokonać wymiarowania ścianki tylnej od OTV "Wisła A" oraz pokazać, jakie tam są napisy to będę wdzięczny.
Pozostaje więc do renowacji jeszcze około 2,5 Wisły.

Dziękuję:
-Panu Krystianowi Krysce za lampy 1C1S
-Konstantemu za kawałki elekroniki od OTV Wisła
-Tow. Perłowowi za pomoc w cynkowaniu elektrolitycznym elementów metalowych i lampy 6P9
-Tow. P.K. za pomoc w renowacji budy
-Tow. Ż. za pomoc w dorobieniu elementów metalowych
Załączniki
wisła_a1.JPG
wisła_a2.JPG
wisła_a3.JPG
wisła_a4.JPG

Alek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 590
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek » pn, 17 listopada 2014, 16:12

:arrow: romanradio

Tak, jak pisałem na PW, sporządziłem listę braków.

Chassis 1:
-brak części gniazda antenowego
-brak obejmy kineskopu
-brak przykrywki domku w.n.
-korozja chassis z generatorem odchylania poziomego
-brak kapturka cokołu kineskopu
-brak pułapki jonowej
-korozja przykrywki transformatora odchylania pionowego
-korozja pokrętła i suwnicy dławika szerokości obrazu
-brak kapturka ochronnego cewek odchylających
-brak przewodu zasilającego
-brak głośników
-brak kineskopu
-brak panelu sterowania (metalowego chassis, potencjometrów, gniazdek, transformatora głośnikowego)
-korozja domku w.n.
-brak ścianki tylnej (Wisła B)

Chassis 2:
- brak fajki w.n. kineskopu
-brak uchwytu kineskopu na chassis
-brak cewek odchylających, cewki ostrości i ich osłony wraz z mocowaniem
-brak cokołu kineskopu i jego osłony wraz z kapturkiem
-brak pułapki jonowej
-brak gniazdka antenowego
-brak podstawek 3 lamp noval
-brak kondensatora wysokiego napięcia do kineskopu
-brak 2 kondensatorów elektrolitycznych 20 uF/450V
-brak dławika szerokości obrazu
-brak kondensatorów elektrolitycznych 100 uF/30V i 30 uF/50V
-brak kineskopu
-brak domku w.n i jego klapki
-brak potencjometrów i ich pokręteł (praktycznie wszystkich)
-brak transformatora głośnikowego
-brak głośników
-brak potencjometru 500 omów do regulacji ostrości
-brak przewodu zasilającego

Proponuję, by ewentualnie inni posiadacze "Wiseł" wypisali braki w swoich egzemplarzach. Jeśli braki się powtórzą, może łatwiej będzie dorabiać te detale w większej ilości, np. 5 szt.

Awatar użytkownika
disaster
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1116
Rejestracja: wt, 5 października 2010, 21:13
Lokalizacja: Łódź

Re: Wisła

Post autor: disaster » pn, 17 listopada 2014, 16:19

Brak napisu Wisła.
Brak tylnej ścianki.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055

Alek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 590
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek » wt, 18 listopada 2014, 12:24

Uśmiechnęło się do mnie szczęście i tow. Perłow pożyczył do odrysowania i skopiowania ściankę tylną od Wisły B.
Załączniki
wisła_b.jpg


Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3754
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Wisła

Post autor: AZ12 » wt, 18 listopada 2014, 12:57

veturilo pisze: -brak transformatora głośnikowego
Akurat ten element jest dość łatwy do zrekonstruowania.
Ratujmy stare tranzystory!

cirrostrato
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 3104
Rejestracja: sob, 5 listopada 2005, 15:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wisła

Post autor: cirrostrato » wt, 18 listopada 2014, 13:05

veturilo pisze:Uśmiechnęło się do mnie szczęście i tow. Perłow pożyczył do odrysowania i skopiowania ściankę tylną od Wisły B.
Jak już się zabierzesz to zrób ze 2-3 sztuki, na pewno się nie zmarnują a roboty niewiele więcej jak przy jednej.
Jeśli masz kwadrę wnucząt i przechodząc na emeryturę wydaje ci się, że będziesz miał mnóstwo wolnego czasu, to ci się wydaje....

Awatar użytkownika
disaster
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1116
Rejestracja: wt, 5 października 2010, 21:13
Lokalizacja: Łódź

Re: Wisła

Post autor: disaster » wt, 18 listopada 2014, 13:50

Ja się bym pisał na pewno.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1356
Rejestracja: czw, 12 stycznia 2012, 08:41
Lokalizacja: Lwów semper Poloniae

Re: Wisła

Post autor: romanradio » śr, 19 listopada 2014, 16:49

Witam
czy można prosić o zamieszczenie czytelnego foto wiślanego kabla sieciowego Przymierzam się do wyprodukowania takiego,nie jednego :idea: Jeśli to możliwe, także foto wtyczki sieciowej i tego wtyku od strony chassis.Ten ostatni kojarzy mi się z radiem Zwiezda,czy to nie taki sam wtyk?.Czy oryginalny kabel jest z PVC płaski/okrągły?,czy w oplocie bawełnianym,jaki kolor.
pozdrawiam
Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------

Awatar użytkownika
disaster
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1116
Rejestracja: wt, 5 października 2010, 21:13
Lokalizacja: Łódź

Re: Wisła

Post autor: disaster » śr, 19 listopada 2014, 16:53

Na kabel też bym się pisał.
Z przyczyn technicznych koniec świata odwołany.
Poszukuję viewtopic.php?p=304055#p304055

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1356
Rejestracja: czw, 12 stycznia 2012, 08:41
Lokalizacja: Lwów semper Poloniae

Re: Wisła

Post autor: romanradio » pt, 21 listopada 2014, 15:53

romanradio pisze:Witam
czy można prosić o zamieszczenie czytelnego foto wiślanego kabla sieciowego Przymierzam się do wyprodukowania takiego,nie jednego :idea: Jeśli to możliwe, także foto wtyczki sieciowej i tego wtyku od strony chassis.Ten ostatni kojarzy mi się z radiem Zwiezda,czy to nie taki sam wtyk?.Czy oryginalny kabel jest z PVC płaski/okrągły?,czy w oplocie bawełnianym,jaki kolor.
pozdrawiam
Roman
brak odpowiedzi w w/w sprawie,więc może inaczej:
na foto wtyczka od str. chassis z radio Zwiezda (Gwiazda) z tego samego okresu lat 50-tych.Wymiary korpusu:
Średnica fi 38mm /długość 34 mm.Bardzo proszę o zmierzenie wtyku od TV Wisła i odpowiedż.
Jeśli to to samo,to mamy wzór do wykonania formy na odlewy kopii wtyku
Roman
585 (Kopiowanie).JPG
Załączniki
586 (Kopiowanie).JPG
587 (Kopiowanie).JPG
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------

Alek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 590
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek » sob, 22 listopada 2014, 18:43

Nie zawsze jestem w stanie odpowiedzieć od razu. Ten detal wygląda inaczej niż na fotografii, którą pokazałeś. Średnica tutaj wynosi 49 mm, głębokość 22 mm. Po obwodzie jest jeszcze wgłębienie o szerokości ok 4,5 mm i głębokości 25 mm. Przy śrubach płycej-ok. 1 mm.
Załączniki
DSCF2283.JPG
DSCF2284.JPG
DSCF2282.JPG

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1356
Rejestracja: czw, 12 stycznia 2012, 08:41
Lokalizacja: Lwów semper Poloniae

Re: Wisła

Post autor: romanradio » ndz, 23 listopada 2014, 08:47

B.dziękuję za niezawodność.
Większa średnica zewn.,ale to tylko niewielki problem przy kopiowaniu,rant na obwodzie jest taki sam,na grubość ścianki tylnej.Wtyczka sieciowa wygląda mi na niemiecką,sprawdzę,bo mam gdzieś taką.Jeśli ma symbol VDE w trójkąciku to nie russkaja.Kabel-jak widzę z PVC,koloru nieokreślonego.
pozdrawiam Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------

chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2252
Rejestracja: sob, 2 lutego 2008, 19:18

Re: Wisła

Post autor: chrzan49 » wt, 25 listopada 2014, 09:43

Romeczku,na sowieckei kable uważaj.Mój Tatus kiedys zostal wysłany do Maozedonga czy Małotsetunga jak mu tam było a rok był 1967 i Rewolucja Kulturalna w PRC była więc siedział 9 miechów zamkniety w ambasadzie.Dla uciechy Wielki Brat toże był zablokowany i oszczekiwany megafonami przez tyvh brzydkich hujwejbinów czy jak im tam było.W drodze powrotnej nabył w Moskau wspaniała kopie philipsowskiej golarki marki Charkiw i schowal do szufladki.Po roku nie dała sie zalączyć a miała kabelek PCV koloru nieokreślonego.Kukam sobie a tam prześsitują 2 zielone smugi.Chlor z PCV zeżarł miedź!I tyle było sowietskoj tiochniki.
Pozdrawiam plemię Wiślan.Fajnie Wam idzie.
T

Alek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 590
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek » śr, 3 grudnia 2014, 09:15

Dziękuję użytkownikowi "Konstanty" za pozytywne załatwienie sprawy cewek odchylających wraz z mocowaniem do OTV "Wisła" :) .

ODPOWIEDZ