Wisła

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

ballasttube
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1232
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Wisła

Post autor: ballasttube » pn, 5 grudnia 2016, 01:55

Oops!Skan gałek się podczepił do załączników omyłkowo "z innej bajki".Sorry!

ballasttube
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1232
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Wisła

Post autor: ballasttube » sob, 10 grudnia 2016, 23:37

Na prawdę nikt z Kolegów nic nie podpowie n/t tej głowicy z fotek?
Typuję ewentualnie opcjonalnie jakiś przyrząd enerdowski z taką głowicą,w każdym razie coś profesjonalnego.
Wiem,że niektórzy Koledzy są ekspertami od przyrządów pomiarowych na lampach.

Alek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 615
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek » śr, 13 grudnia 2017, 23:13

W niedzielę nabyłem jeszcze jedną "Wisłę A". Żal było nie kupić, bo cena była dość przystępna. Dowiedziałem się, że telewizor pracował do 1984 r. Z dat na elementach można szacować, że telewizor był wyprodukowany po październiku 1956 r. Według zapewnień sprzedającego telewizor poszedł na półkę jako działający. Jestem skłonny uwierzyć, że tak istotnie było. Oznaczałoby, że telewizor przepracował około 27-28 lat. Potem "odpoczął" przez około 33 lata. Teraz dopiero będzie uruchamiany, w 61 roku swojego żywota. Siatka obrazowa pojawiła się bez większych problemów, aczkolwiek jeden kondensator elektrolityczny gotuje się- dostał znacznej upływności. Reszta okaże się wkrótce. Fakt faktem, że ten egzemplarz nie zawiera okrytych złą sławą "papierzaków". Kineskop wydaje się jeszcze dość mocny.

ODPOWIEDZ