Rubin 714p :)

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

waza47
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 78
Rejestracja: śr, 9 czerwca 2010, 22:29
Lokalizacja: Chorzów

Re: Rubin 714p :)

Post autor: waza47 » pt, 2 listopada 2012, 22:42

Więc tak : wtyk odchylania jest w idealnym stanie, samo trafo wn nie grzeje się, po odlutowaniu powielacza 6P45S nadal jest przeciążona. Po przyłożeniu śrubokręta do trafa nie ma łuku 5mm tylko malutka iskierka ale dopiero gdy przyłożę śrubokręt do styku transformatora(w miejsce kabla z powielacza) towarzyszy temu strzelanie w głośniku.


TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3391
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rubin 714p :)

Post autor: TELEWIZOREK52 » pt, 2 listopada 2012, 23:28

waza47 pisze: Po przyłożeniu śrubokręta do trafa nie ma łuku 5mm tylko malutka iskierka
Do trafa w którym miejscu??
waza47 pisze:przyłożę śrubokręt do styku transformatora(w miejsce kabla z powielacza) towarzyszy temu strzelanie w głośniku.
Czyli jak dobrze rozumiem przy odłączonym powielaczu. Tu właśnie powinna być iskierka. Natomiast pykanie w głośniku rzecz normalna.
Jeżeli przy odłączonym powielaczu nadal brak iskry na trafie - na 90% KC109A.
Bez możliwości podstawienia KC109A dalsze rady są trochę jałowe bo możemy niepotrzebnie przekopać pół TV. Wymieniłem Ci najczęstsze przyczyny ale podstawą zawsze są pomiary napięć. Dlatego jeszcze raz - sprawdź generator (napięcia). W niektórych modelach, w górnej części bloku odchylania nad lub pod (już nie pamiętam) PR-kiem regulacji szerokości jest taka mała czarna dioda KD105(?) która lubiła zwierać, sprawdź. Widzę że będę musiał sięgnąć po schemat.

waza47
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 78
Rejestracja: śr, 9 czerwca 2010, 22:29
Lokalizacja: Chorzów

Re: Rubin 714p :)

Post autor: waza47 » pt, 2 listopada 2012, 23:49

Przykładam śrubokręt do styku trafa do którego przylutowany jest powielacz, oczywiście aktualnie jest odłączony.
Zaznaczyłem na zdjęciu :
http://www.imagebam.com/image/b1f525218282484
Po przyłożeniu w tym miejscu jest mała iskierka ale dopiero gdy przyłożę śrubokręt i go przesuwam, łuku jak pisałem brak. Napięć już dziś nie miałem siły mierzyć bo jest ciemno a nie posiadam dobrego oświetlenia w miejscu gdzie stoi tv. Jutro sprawdzę diodę o której piszesz no i postaram się załatwić kc 109. Ps. kc 109 nie można zastąpić jakąś współczesną diodą ?

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3391
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rubin 714p :)

Post autor: TELEWIZOREK52 » pt, 2 listopada 2012, 23:57

Dobrze przykładasz. Wspomnianej diody na zdjęciu nie widzę, może nie być w tym modelu ale sprawdź. Kiedyś różne cuda próbowano robić z zastępstwem KC109, włącznie z podstawianiem 6D22S ale to partyzantka bez sensu.
Oczywiście TWSŁC5 nie wykluczam.

Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1004
Rejestracja: sob, 27 listopada 2004, 20:06
Lokalizacja: 83-200

Re: Rubin 714p :)

Post autor: kaem » sob, 3 listopada 2012, 00:24

TELEWIZOREK52 pisze:Panie, tam tylko drucik się urwał albo tylko się rozlutowało.
Ja wiem co tam jest. Tam nic nie ma. Ta blacha falista się wyprostowała i nie ma o co trzeć :D
Odkręcę kurek lub kupię sznurek.

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3391
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rubin 714p :)

Post autor: TELEWIZOREK52 » pn, 5 listopada 2012, 13:37

Co tam u "Rabina" słychać? Jak tam prace postępują?

waza47
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 78
Rejestracja: śr, 9 czerwca 2010, 22:29
Lokalizacja: Chorzów

Re: Rubin 714p :)

Post autor: waza47 » czw, 8 listopada 2012, 11:55

Na razie stoją, nie mam trafa ani kc109. Poza tym ostatnio byłem zajęty naprawą eltrona wm100.

waza47
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 78
Rejestracja: śr, 9 czerwca 2010, 22:29
Lokalizacja: Chorzów

Re: Rubin 714p :)

Post autor: waza47 » sob, 10 listopada 2012, 18:41

Elektron został naprawiony, wczoraj dostałem trafo(nowe) dziś wstawiłem i tv ruszył. Grał dwie i pół godziny bez przerwy, właśnie go wyłączyłem.

waza47
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 78
Rejestracja: śr, 9 czerwca 2010, 22:29
Lokalizacja: Chorzów

Re: Rubin 714p :)

Post autor: waza47 » wt, 12 marca 2013, 00:04

Film pokazujący działanie Elektrona : http://www.youtube.com/watch?v=4KvGBrrDwt4

:mrgreen:

Mam wiele pytań na temat rubola, mianowicie używać czy nie używać ? jeśli tak to włączać raczej na dłużej czy krótko ? telewizor stał kupę lat nie włączany stąd to pytanie(stare telewizory lata nie włączane lubią się sypać...). Która wersja była poprawiona z trafem na przewodach czy z wlutowanym do druku ? Dlaczego to cholerne trafo wn tak mocno się nagrzewa ? No i najciekawsze ile te telewizory mogły pracować godzin dziennie non stop oraz ile potrafiły pracować bezawaryjnie zakładając jak najlepsze warunki pracy i trafienie na dobrą sztukę ?

Edit :
Ten sprzęt nigdy nie przestanie mnie zaskakiwać, wczoraj wydarzyła się bardzo dziwna rzecz. Bylem w łazience i usłyszałem strzelanie...wyłączyłem szybko tv i myślałem, że coś się stało(zepsuło) a tu nie tylko nic się nie zepsuło, jemu to pomogło ! :shock: włączyłem go po minucie z powrotem i po tym strzelaniu poprawił się obraz :) jakkolwiek głupio to brzmi ale tak jest. Ten sprzęt wciąż mnie zaskakuje :wink:

cirrostrato
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 3027
Rejestracja: sob, 5 listopada 2005, 15:51
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rubin 714p :)

Post autor: cirrostrato » wt, 12 marca 2013, 15:21

Ja (a myślę, że i kolega TELEWIZOREK52 i inni) też ,,strzelaliśmy'' w kineskop, prawie zawsze pomagało, najczęściej na krótko.....

waza47
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 78
Rejestracja: śr, 9 czerwca 2010, 22:29
Lokalizacja: Chorzów

Re: Rubin 714p :)

Post autor: waza47 » wt, 12 marca 2013, 16:36

Ale wy go strzelaliście przyrządem a u mnie os sam sobie strzelał(chyba na wysokim napięciu) A mówiąc o poprawie obrazu mam na myśli to, że wcześniej u góry ekranu miałem zawinięcie obrazu, widać to nawet na filmie, teraz to praktycznie zniknęło i obraz jest na całym ekranie. Spadła też jasność świecenia ekranu i wysokie napięcie pracuje teraz bardzo cicho, nie czuć ozonem.
:roll:

Awatar użytkownika
daniel22
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 229
Rejestracja: ndz, 1 listopada 2015, 12:57
Lokalizacja: Katowice/Puławy
Kontakt:

Re: Rubin 714p :)

Post autor: daniel22 » śr, 4 listopada 2015, 21:43

Witam,
Taki oto piękny mebel dzisiaj przywiozłem dla kolegi. Uratowany przed zmiażdżeniem w ostatniej chwili ;). Wersja 714p.

Nie wiadomo jeszcze, czy działa - pewne jest, że długo stał. Będzie uruchamiany w weekend u nowego właściciela - chcemy, żeby działał. Może się uda, a może nie - czytając ten temat doszedłem, ze nie jest to łatwe. Inną sprawą jest zdaje się brak dekodera PAL - tutaj, jeśli sprzęt zadziała, znowu będzie problem. Jakie są możliwości rozwiązania tego, jeżeli płytki są nieosiągalne?

1. Dorobienie wejścia AV - wtedy problem będzie pominięty?
2. Dekoder DVB-T z secamem - niestety oba moje dekodery mają PAL/NTSC do wyboru...
3. Jakieś inne wyjście?

Generalnie sprzęt będzie podpinany do laptopa celem wyświetlania filmów - jeżeli oczywiście zadziała :).

Garść zdjęć wnętrza w wysokiej rozdzielczości:

http://postimg.org/gallery/3auvo93iy/92507df3/
Załączniki
Zdj_cie0878.jpg
DSCN9960.JPG

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3629
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 14:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Rubin 714p :)

Post autor: AZ12 » pt, 6 listopada 2015, 11:39

Witam

Jeśli ten telewizor ma współpracować z dekoderem to myślę, że dorobienie wejść YPbPr będzie dobrym pomysłem. Oczywiście, źródło sygnału powinno mieć takie wyjścia.

Dekodery PAL do tych telewizorów były produkowane w Polsce, powinny być jeszcze dostępne.
Ratujmy stare tranzystory!

Awatar użytkownika
daniel22
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 229
Rejestracja: ndz, 1 listopada 2015, 12:57
Lokalizacja: Katowice/Puławy
Kontakt:

Re: Rubin 714p :)

Post autor: daniel22 » sob, 7 listopada 2015, 23:22

To wyjście na kanały RGB to całkiem dobry pomysł. Jak takie coś zrobić? Chcemy też się jutro wpiąć bezpośrednio pod AV - jutro próbujemy właśnie uruchomić rubina.

Kolega właśnie zakupił dekoder PAL, dokładnie ten, podobno pasuje do rubina:

http://olx.pl/oferta/blok-sygnalowy-bs2 ... 7PC4h.html

Chciałbym prosić o pomoc: nie wiemy, jak zamontować i podłączyć poprawnie ten moduł - czy ktoś dysponuje taką wiedzą i mógłby się nią podzielić z nami? :wink:

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3391
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rubin 714p :)

Post autor: TELEWIZOREK52 » ndz, 8 listopada 2015, 02:57

Szukałem rozpisek podłączenia różnych dekoderów ale diabeł ogonem nakrył. Ten dekoder do Rubina się nie nadaje.

ODPOWIEDZ