Rubin 714p :)

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

waza47
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 78
Rejestracja: śr, 9 czerwca 2010, 22:29
Lokalizacja: Chorzów

Re: Rubin 714p :)

Post autor: waza47 » wt, 30 października 2012, 20:00

Dziś w końcu udało mi się zdobyć poszukiwany przeze mnie tv, cieszy mnie to ogromnie. Jestem z tego powodu niezmiernie szczęśliwy :mrgreen: Elektron 714 więc tym lepiej bo taki tv pierwszy raz widzę w Polsce, chyba były sporo rzadsze niż rubiny.

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty
Posty: 6284
Rejestracja: śr, 18 stycznia 2006, 16:45
Lokalizacja: Tschenstochau, jo90ms

Re: Rubin 714p :)

Post autor: Marcin K. » wt, 30 października 2012, 21:46

Gratuluję! Elektron 714 to t sam prawie co Rubinek tylko inaczej wyglądał. Widziałem kiedyś, nie jest to jakiś unikat, napewno teochę mniej popularny niż Rubin :)
Chcesz to dostaniesz Rubina 710p ale musisz przyjechać osobiście po odbiór, nie mam możliwości transportu na Śląsk....
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU

waza47
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 78
Rejestracja: śr, 9 czerwca 2010, 22:29
Lokalizacja: Chorzów

Re: Rubin 714p :)

Post autor: waza47 » wt, 30 października 2012, 22:58

Witaj Marcin, dzięki za gratulację z tv cieszę się jakbym znalazł milion złotych na ulicy :D Do tego stan tv jest bardzo dobry, wręcz gabinetowy. Ze środka wyjąłem sporo kurzu bo tv był od lat nie używany. Zabraliśmy go dziś od pewnego bardzo miłego starszego pana z Bytomia. Traciłem już nadzieję na zdobycie tego sprzętu, na szczęście po latach w końcu się udało i to jaki egzemplarz :mrgreen:
Swoją drogą wiele się nasłuchałem, że to najcięższy tv, specjalne stoliki itp. To BZDURY. Balem się, ze dam dam rady go znieść...jednak udało się, bez większego problemu zniosłem grzmota z pierwszego piętra i załadowałem do passata b2 kombi :wink: Sęk w tym, że do wzięcia był jeszcze sony kv 2931 d. Boże święty on miał chyba z 80 kilo, naprawdę nie mam pojęcia co sony napakowało do tego trynitrona, że był on TAK ciężki, znosiliśmy go już we dwójkę bo bałem się że spadnę ze schodów razem z nim.
Elektron był odstawiony sprawny z powodu braku pal i zastąpił go właśnie owy sony. Tv działa, gra ładniej i jest ładniejszy od tego z aukcji http://allegro.pl/telewizor-rubin-714p- ... 97148.html Marcin czytałem, że rozebrałeś jednego 714p nie miałbyś może dekodera pal i rozpiski jak go wlutować ? bo chciałbym odebrać coś w kolorze :) a szukanie takiego dekodera z opisem podłączenia może być "nieco" kłopotliwe. Co do 710p bardzo dziękuję, chętnie bym przyjął ale kłopot będzie z transportem, popytam może ktoś by się wybrał do Częstochowy ale to wątpliwe.

Boguś
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2282
Rejestracja: sob, 17 stycznia 2004, 22:10
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Re: Rubin 714p :)

Post autor: Boguś » śr, 31 października 2012, 01:44

waza47 pisze: sony kv 2931 d. Boże święty on miał chyba z 80 kilo
Wszystkie TV CRT z plaskim kineskopem tak ważą. Nie ma się co dziwić jak w zwyklym szklo z przodu ma 1,5cm a w plaskim od 10 do 12 cm grubości..... to i jest co dzwigać. Np Thomson 32" z plaskim wazy 64kilo a taki sam tylko z kineskopem lekko wypuklym niecale 30kg.....

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3413
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rubin 714p :)

Post autor: TELEWIZOREK52 » śr, 31 października 2012, 01:54

Bo te płaskie nie są płaskie tylko półokrągłe jak każde inne a płaskość uzyskują poprzez dołożenie po obwodzie grubszej warstwy szkła. Natomiast Rubiny pomimo wagi całkiem dobrze się nosiło dzięki kanciastym kształtom, było za co chwycić.


waza47
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 78
Rejestracja: śr, 9 czerwca 2010, 22:29
Lokalizacja: Chorzów

Re: Rubin 714p :)

Post autor: waza47 » czw, 1 listopada 2012, 23:30

uruchomiłem dziś elektrona, chodził godzinę i koniec. Długo nie pochodził :mrgreen: Usłyszałem taki dziwny dźwięk przez chwilę, jakby syczenie obraz zniknął, dźwięk pozostał ok. 6P45S zaczęła płonąć tzn. świecić cała na czerwono, troszkę śmierdzi z okolic wtyku bloku korekcji. Od czego zacząć próbę reanimacji ?

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3413
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rubin 714p :)

Post autor: TELEWIZOREK52 » pt, 2 listopada 2012, 18:19

KC109 lub powielacz. Zakładam że generator poziomego pracuje. Natomiast KC109 trudno sprawdzić, musisz podstawić drugą. Często jedynym objawem jest pęknięta porcelanka.
Jeszcze mi się przypomniało, sprawdź gniazdo/wtyk w kolektorze, łączące blok odchylania.

Awatar użytkownika
kaem
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1007
Rejestracja: sob, 27 listopada 2004, 20:06
Lokalizacja: 83-200

Re: Rubin 714p :)

Post autor: kaem » pt, 2 listopada 2012, 18:47

TELEWIZOREK52 pisze:Bo te płaskie nie są płaskie tylko półokrągłe jak każde inne a płaskość uzyskują poprzez dołożenie po obwodzie grubszej warstwy szkła.
Zapewne masz na myśli tzw. nadlewanie: z zewnątrz ekran jest płaski, ale od wewnątrz po staremu wypukły.
Natomiast Rubiny pomimo wagi całkiem dobrze się nosiło dzięki kanciastym kształtom, było za co chwycić.
Jeszcze jedna zaleta starych telewizorów: wygodnie można było na nim coś postawić, np. STB DVB-T.
Odkręcę kurek lub kupię sznurek.

waza47
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 78
Rejestracja: śr, 9 czerwca 2010, 22:29
Lokalizacja: Chorzów

Re: Rubin 714p :)

Post autor: waza47 » pt, 2 listopada 2012, 18:58

Zauważyłem, że trafo wn jest pęknięte i między cewkę a rdzeń włożony jest klin żeby nie piszczało ale te pęknięcie za dobrze nie świadczy :roll: Powielacz kiedyś lata temu się u mnie spalił w rubolu i była z tego kupa smrodu, chyba nawet się w nim dziura wypaliła. Wtyk sprawdzę bo z tamtych okolic śmierdziało, a z kc 109 będzie problem bo nie posiadam takiej.

Jeszcze jedno jeśli zawiódł powielacz lub kc 109 to po odłączeniu powielacza 6P45S powinna przestać się przegrzewać a na trafie powinno pojawić się wn. Dobrze myślę ?

gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1627
Rejestracja: czw, 2 czerwca 2011, 18:43
Lokalizacja: Wrocław - Krzyki

Re: Rubin 714p :)

Post autor: gustaw353 » pt, 2 listopada 2012, 19:47

Kol. Waza, patrząc na daty Twoich wpisów to myślę, że trochę pośpieszyłeś się. Trzeba było go trochę dłużej aklimatyzować. Nie wiem gdzie był wcześniej przechowywany.
Nie pamiętam już wszystkich szczegółów lecz zawsze przy uruchomianiu bezpieczniki obwodów anodowych, szczególnie WN, zakładałem ciut mniejsze. Dodatkowo w sytuacjach niepewnych nie opuszczałem takiego delikwenta - był cały czas pod obserwacją. Dla zapewnienia na starcie łatwiejszej pracy ustawiałem minimalne mocowo warunki: mniejsza szerokość obrazu a co za tym idzie - mniejsze WN i mniejsze obciążenie stopnia odchylania poziomego. Stopniowo pozwalałem mu na więcej.
O ile pamiętam to bardzo pomocne było monitorowanie napięcia na rezystorze w katodzie lampy 6П45С - bardzo dużo informacji o pracy tego stopnia!
Transformator ТВС-90ЛЦ5 i diodę КЦ-109А można kupić za grosze :
http://www.micronnet.ru/?page=1000065&rubrik=62&id=6001
http://www.chipdip.ru/product/kc109a.aspx
Starczy postarać się o kontakty.

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3413
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rubin 714p :)

Post autor: TELEWIZOREK52 » pt, 2 listopada 2012, 20:04

kaem pisze:Zapewne masz na myśli tzw. nadlewanie: z zewnątrz ekran jest płaski, ale od wewnątrz po staremu wypukły.
Dokładnie.
kaem pisze:Jeszcze jedna zaleta starych telewizorów: wygodnie można było na nim coś postawić, np. STB DVB-T.
Również i zakąskę.
waza47 pisze:Zauważyłem, że trafo wn jest pęknięte i między cewkę
To jeszcze o niczym nie świadczy, zdarzały się pęknięcia przy sprawnych trafach, sprawdź czy się grzeje.
waza47 pisze: Jeszcze jedno jeśli zawiódł powielacz lub kc 109 to po odłączeniu powielacza 6P45S powinna przestać się przegrzewać a na trafie powinno pojawić się wn. Dobrze myślę ?
I tak i nie. Po odłączeniu KC109 brak napięcia a więc i nic nie będzie się grzało. Natomiast po odlączeniu powielacza od trafa (przy zwartym powielaczu) na trafie powinno być wysokie napięcie, iskierka do śrubokręta ok.5mm. Nie muszę chyba dodawać że śrubokręt powinien być izolowany.

waza47
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 78
Rejestracja: śr, 9 czerwca 2010, 22:29
Lokalizacja: Chorzów

Re: Rubin 714p :)

Post autor: waza47 » pt, 2 listopada 2012, 20:58

Więc tak trafo było pęknięte od początku, ja tego nie widziałem ale mechanik który przeglądał tv widział, stał w ciepłym mieszkaniu więc nie przesadzałbym z tą aklimatyzacją :wink: Zresztą pierwsze uruchomienie było po kilku godzinach od przywiezienia, w serwisie rtv i było ok a dopiero potem włączyłem go u siebie w domu. Będę sprawdzał według waszych wskazówek ale traf z Rosji nie będę ściągał, bez przesady :shock: swoją drogą co takie trafa w ogóle robią w sklepie internetowym ? czyżby oni je dalej produkowali ? :lol:

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3413
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rubin 714p :)

Post autor: TELEWIZOREK52 » pt, 2 listopada 2012, 21:22

Zmierz jeszcze napięcia na 6F1P- generator poziomego. Gdybyś mieszkał za ścianą dałbym Ci KC109 ale trochę za daleko. Ciekawe ze u sowietów dioda dwa razy droższa od trafa. U nas była ponad 10 razy tańsza. Mierz, sprawdzaj i pisz.

gustaw353
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1627
Rejestracja: czw, 2 czerwca 2011, 18:43
Lokalizacja: Wrocław - Krzyki

Re: Rubin 714p :)

Post autor: gustaw353 » pt, 2 listopada 2012, 22:16

" Ciekawe ze u sowietów dioda dwa razy droższa od trafa." - kol. Telewizorku mogę się jedynie domyślać, że transformatorów naprodukowali na wszelki wypadek sporo i im zostały. TV się skończyły i te transformatory teraz są psu na buty.
Diody zaś są ciekawe i służą zapewne do wielu innych celów.

Pamiętam ze swojej "kariery" serwisanta zdarzenia z telewizorami odstawionymi na szafę - tak na wszelki wypadek - " gdy w razie czego zepsuje się ten nowy to ten stary przyda się zanim ten nowy naprawi się na gwarancji".
No i potem słyszę od klienta: " Panie, tam nic wielkiego się nie zepsuło, przecież jak go tam stawiałem to był dobry. Może jakiś bezpiecznik?"
A bezpiecznik to tak sam z siebie ? ... Raczej rzadko.
Sami wiemy, że elementy (nie tylko bierne) nieużywane często szybciej się psują niż podczas normalnej pracy. Takie np. elektrolity lubią być pod napięciem.
TV eksploatowany regularnie rozgrzewa się i sam się przesusza. Stojąc na szafie ma czas by pary wodnej nasiorbać się do syta. Tego po nim nie widać.
A i izolacyjne materiały..???

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3413
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rubin 714p :)

Post autor: TELEWIZOREK52 » pt, 2 listopada 2012, 22:26

gustaw353 pisze:No i potem słyszę od klienta: " Panie, tam nic wielkiego się nie zepsuło,
Bo w/g klienta telewizor składał się z drutu i cyny. Panie, tam tylko drucik się urwał albo tylko się rozlutowało.

ODPOWIEDZ