Wisła

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

ballasttube
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 1891
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Wisła

Post autor: ballasttube »

Oops!Skan gałek się podczepił do załączników omyłkowo "z innej bajki".Sorry!

ballasttube
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 1891
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Wisła

Post autor: ballasttube »

Na prawdę nikt z Kolegów nic nie podpowie n/t tej głowicy z fotek?
Typuję ewentualnie opcjonalnie jakiś przyrząd enerdowski z taką głowicą,w każdym razie coś profesjonalnego.
Wiem,że niektórzy Koledzy są ekspertami od przyrządów pomiarowych na lampach.

Alek
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 997
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek »

W niedzielę nabyłem jeszcze jedną "Wisłę A". Żal było nie kupić, bo cena była dość przystępna. Dowiedziałem się, że telewizor pracował do 1984 r. Z dat na elementach można szacować, że telewizor był wyprodukowany po październiku 1956 r. Według zapewnień sprzedającego telewizor poszedł na półkę jako działający. Jestem skłonny uwierzyć, że tak istotnie było. Oznaczałoby, że telewizor przepracował około 27-28 lat. Potem "odpoczął" przez około 33 lata. Teraz dopiero będzie uruchamiany, w 61 roku swojego żywota. Siatka obrazowa pojawiła się bez większych problemów, aczkolwiek jeden kondensator elektrolityczny gotuje się- dostał znacznej upływności. Reszta okaże się wkrótce. Fakt faktem, że ten egzemplarz nie zawiera okrytych złą sławą "papierzaków". Kineskop wydaje się jeszcze dość mocny.

Alek
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 997
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek »

Zobaczcie, jakie kupiłem cacuszko :D . Nie wiem, gdzie stał ten odbiornik, ale prócz brudu były ziarenka zbóż i łupinki orzechów. Może ktoś robił musli :?: :D . Po czyszczeniu ukazało się sporo rdzy, ale może coś z tego będzie.
Załączniki
IMG_2887.JPG

TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3930
Rejestracja: czw, 3 grudnia 2009, 00:01
Lokalizacja: Warszawa

Re: Wisła

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Wisła z Wisły ?? :D

Pixel
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 159
Rejestracja: ndz, 13 grudnia 2020, 07:25

Re: Wisła

Post autor: Pixel »

Ciekawy egzemplarz polskiego telewizora widziałem w sobotę na Lubińskiej giełdzie. Nie zapamiętałem modelu ale był z interesującej Cię epoki. Wyglądał na dość zadbany.

Alek
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 997
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek »

Z uwagi na fakt, że transformator z tej opłakanej "Wisły z obory" miał przerwy w cewkach, możliwe było jego poświęcenie w celu dokonania dokładnej "autopsji". Mierząc więc średnice drutów, liczbę zwojów poszczególnych sekcji oraz dokonując pomiarów parametrów na innym, sprawnym egzemplarzu byłem w stanie przymierzyć się do przeprowadzenia remontu kapitalnego tego transformatora. Nawinięcie nie zostało wykonane przeze mnie komórkowo/koszykowo, ale tradycyjnie jak w nowszych transformatorach. Zastosowałem przekładki z tworzywa sztucznego i drut emaliowany. Zmierzone parametry elektryczne wykonanej protezy są zbliżone do oryginału. Nie wiadomo jeszcze, jak będzie z pojemnością rozproszoną i jak to wpłynie na działanie układu odchylania poziomego. Za testy może wezmę się po południu :idea: .

Co do samego chassis, zostało dokładnie umyte. Zamierzam je jeszcze dosuszyć próżniowo i dopiero dalej brać się za naprawę.
Załączniki
PLLP0737.JPG

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 10308
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Wisła

Post autor: tszczesn »

To pokaż jeszcze informacje o ilości zwojów (jak masz). Będzie to chyba pierwsza i przez to bardzo pomocna informacja dla osób potrzebujących odbudować taki odbiornik.

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 4773
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 15:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Wisła

Post autor: AZ12 »

Witam

Jaka jest grubość przekładek z folii?
Ratujmy stare tranzystory!

Alek
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 997
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek »

Dla moich dwóch szanownych przedmówców odpowiedź w formie 7- sekundowego "cytatu filmowego":

https://www.youtube.com/watch?v=bg3tT9RIcV0

od 1:20 do 1:27 :D

Alek
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 997
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 08:40
Lokalizacja: Świat

Re: Wisła

Post autor: Alek »

Próba wykazała, że nawinięta cewka WN wytrzymuje. Natomiast cewka anodowa się dość silnie grzeje, zaś obraz jest za wąski. Możliwe, że występują straty dielektryczne w przekładkach. Tak więc cewkę anodową wykonam raz jeszcze, ale nieco inaczej :idea: .

Winetu
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 138
Rejestracja: śr, 10 października 2007, 22:23
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: Wisła

Post autor: Winetu »

Poprawę sprawności układu odchylania poziomego uzyskiwano poprzez dostrojenie transformatora do rezonansu na trzeciej harmonicznej. Zmiana sposobu nawinięcia niechybnie zmieniła też częstotliwość rezonansu własnego transformatora - stąd mogą wynikać powyższe problemy.

Nawiasem, układ odchylania poziomego telewizora Wisła (Awangard) jest dość nowoczesny - zawiera już diodę tłumiąco-usprawniającą, a nie tylko tłumiącą (Leningrad), względnie tłumik RC (KWN).

ODPOWIEDZ