PHILIPS 102

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
spiga
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 319
Rejestracja: pt, 23 lutego 2007, 00:51
Lokalizacja: Gliwice

Re: PHILIPS 102

Post autor: spiga »

Jeśli chodzi o wnętrze - można skorzystać z serwisówki Ph109a - to prawie to samo (bez barwy tonu)
109A_ger.pdf
(600,22 KiB) Pobrany 60 razy
Pozdrawiam
Spiga

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1524
Rejestracja: czw, 12 stycznia 2012, 08:41
Lokalizacja: Lwów semper poloniae

Re: PHILIPS 102

Post autor: romanradio »

spiga pisze:
śr, 13 maja 2020, 08:55
W załazceniu kilka obiecanych zdjęć
Witam
Stan na 20 maj 2020,dzięki koledze Henrykowi (spiga ) z którym z przyjemnością się spotkałem/ robota posunęła się do przodu.
Powoli uzbrajam chassis,jeszcze tylko 4 detale mechaniczne do dorobienia.Przy okazji wyszła ciekawa sprawa-łącznik pierwszego z kondensatorów strojeniowych,konkretnie od obw. wejściowych ma w oryginale łącznik osi pokrętła z materiału izolacyjnego,sprawdziłem i ...niespodzianka-oryginalny kondensator-nie ma połączenia z masą (oś).
Natomiast większe gabarytowo kondensatory ( kwadratowe 48x48) owszem ,niektóre mają jedne z okładzin połączone z osią metalową.No więc na wszelki wypadek dorobiony łącznik mosiężny przeciąłem na 2 połówki i w środek,między połówki wkleiłem krążek tekstolitowy,jest koszerne?.
Połamany, fikuśny konstrukcyjnie ,rozbudowany do przesady reżektor ,oraz przełącznik zakresów już naprawiony.
Kondensator strojenia obw. wejściowych ma max pojemność aż 800 pF,jeśli wierzyć miernikowi C,na schematach Philipsa 102 w necie nie jest opisany,nie wiem co z tym fantem zrobić,nie spotkałem się z czymś takim.
Szybka przed skalę docięta ,ale nie wiem jak była mocowana do skrzynki,może ktoś podpowie
Roman
Załączniki
elementy do skopiowania,wspornika kątowe x 2
elementy do skopiowania,wspornika kątowe x 2
oryginalny typ kondensatora strojeniowego bakelit/mika i inne ,ten duży z biedą ale się mieści pod chassis
oryginalny typ kondensatora strojeniowego bakelit/mika i inne ,ten duży z biedą ale się mieści pod chassis
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1524
Rejestracja: czw, 12 stycznia 2012, 08:41
Lokalizacja: Lwów semper poloniae

Re: PHILIPS 102

Post autor: romanradio »

Witam Koledzy
C.d.Idzie to jak "krew z nosa' ale jest pewien postęp.Połamany reżektor i przeł zakresów już ok,zamontowane,gniazda,szyld też.Napęd podstrajania we. i reakcji zamontowany.Jeszcze raz dzięki Kol. spiga do skompletowania doszedł kondensator strojenia 500pF zamontowany na podstawie z pociętego agregatu widocznego na pierwszych zdjęciach,dorobione cewka z wejścia w/g jego rysunku .Trafo sieciowe pochodzi z Ph. Aachen.Pokazuję niektóre drobne przeróbki,mogą się komuś przydać,oprawka żarówki ośw. skali "robiąca" za przedwojenną,stara uwalona wtyczka przedwojenna = dawca bolców zasilania 230V.Do uzbrajania montażu elektr.używam srebrzanki fi 1 mm i koszulek olejowych,niestety te ostatnie są ostatnio dostępne tylko w jasnym kolorze a ideałem byłyby ciemno brązowe.Szybka skali zamontowana,dorobiłem cienką listewkę na 2 wkrętach,nie tak jak w oryginale ale"działa"
Podróbka -blacha z bolcami i przeł. napięcia sieciowego, ten odlany,zamalowany,potem trzeba przeszlifować gąbką szlifierską ( regipsy).Do dorobienia jeszcze gałka przełącznika barwy tonu i gałki główne,do nich mam już formy silikonowe zrobione w/g oryginalnych
R.
Załączniki
mam do tego już lampy
mam do tego już lampy
spód w trakcie....
spód w trakcie....
jest oryginalne koło napędowe strojenia i wskazówka
jest oryginalne koło napędowe strojenia i wskazówka
usuwamy nit i montujemy śrubkę M3.<br />wtyczkę trzeba wypiłować tak aby zostało z niej to co na zdjęciu
usuwamy nit i montujemy śrubkę M3.
wtyczkę trzeba wypiłować tak aby zostało z niej to co na zdjęciu
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------

ballasttube
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1657
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: PHILIPS 102

Post autor: ballasttube »

Romanie.
A propos użytego przez Ciebie transformatora.sieciowego od Philipsa Aachen: spotkałem się z co najmniej dwoma Philipsami Aachen.
Ja miałem nieodżałowanego po dziś dzień Aachen Supera D60.W wersji wibrator/sieć.Miał odczepy na uzwojeniu pierwotnym na kilka napięć sieciowych
oraz na kilka rodzajów napięć wibratorowych,m.in.uzwojenia na 2x12V,2x24V i 2x48V.Dzięki czemu była możliwość obstawienia go lampami C zamiast lamp A.Obstawa oryginalna była,o czym swego czasu już pisałem tutaj Q potomności:-),taka:AK2,AF3 EFM11(tak!) ABL1 i AZ1.
Czemu Ci o tym piszę?Bo jeżeli masz D60 Aachen,to masz uzwojenia żarzeniowe 2x4V i na jednym rozszerzenie do 6,3V na "oko"z pentodą - w skromniejszym wydaniu,a w wibratorowym - jeszcze kilka razy 12V,24V i 48V.Można się pogubić,a drugim przypadku,użyć takiego transformatora do radia z AF3 i ABL1 oraz także z AK2,jak ich nie masz.Do zastąpienia tych lamp przez lampy C i cała gamę innych,zanim zdobędziesz właściwe i o dobrej emisji.
Pozdrawiam.
Jacdek

ballasttube
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1657
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: PHILIPS 102

Post autor: ballasttube »

Jeszcze dodam ze stopki:znów odwaliłem kawał dobrej,a niepotrzebnej roboty:-)

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1524
Rejestracja: czw, 12 stycznia 2012, 08:41
Lokalizacja: Lwów semper poloniae

Re: PHILIPS 102

Post autor: romanradio »

Witam Koledzy
Odbudowa Philipsa 102A-13 dobiegła do końca.Pozostało jeszcze uruchomienie ,ale to już formalność i czysta przyjemność.Przy dorabianiu 4 metalowych wsporników pod osłonę spodu chassis okazało się,że były 2 różne wymiary.Wprawni koledzy zauważą ,że trafo sieciowe jest w innej pozycji, nie jest oryginalne.Wstawkę blachy chassis nie maskowałem niczym od spodu,aby było widać co się podziało ze zdewastowanym chassis :) Kapturek lampy AF7 jest zrobiony z kubka elektrolita Elwa.Na skali napis Po D,skala niemiecka,czyli w wolnym tłumaczeniu polska ale niemiecka.Udało mi się zdobyć ładną tkaninę z lat 60-tych udającą firmową,zapodam przy okazji zdjęcie radia w skrzynce.Kabelek sieciowy zrobiony metodą "sznurówkową",ale wtyczki z epoki.W sumie założyłem 6 czerwonych rezystorów MŁT- pamiątce po ZSRR,są sprytnie zamaskowane choć jeden razi w oczy na wsporniku . Niestety brak tylnej ścianki,może kiedyś....
pozdrawiam
R.
Załączniki
003 (Kopiowanie).JPG
004 (Kopiowanie).JPG
001 (Kopiowanie).JPG
kondensatory reg. reakcji i głośności każdy &quot;z innej parafii&quot;,różne patenty mocowania i napędu,ale tego nie będzie widać na zewnątrz
kondensatory reg. reakcji i głośności każdy "z innej parafii",różne patenty mocowania i napędu,ale tego nie będzie widać na zewnątrz
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------

ODPOWIEDZ