Telefunken Specjal 132z

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

barto_s
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 257
Rejestracja: wt, 26 lipca 2016, 20:58
Lokalizacja: Wrocław Siechnice

Re: Radio-zagadka

Post autor: barto_s »

To byłem tam przed Tobą bo 947 jeszcze stał

kogigogi

Re: Radio-zagadka

Post autor: kogigogi »

barto_s pisze:
pt, 16 lutego 2018, 16:10
To byłem tam przed Tobą bo 947 jeszcze stał
Ja 947 kupiłem a Ty 102A13 Aladyn.Też ,,czaiłem,, się na niego i negocjowałem cenę moim zdaniem , a Pani chciała za niego 750 zł to ciut drogo było (zresztą zawsze trzeba trochę pohandlować :D ) , Pani nie była skora do negocjacji za to 947 dość tanio kupiłem .Aladyn był a ładnym stanie i wydaje się komletny za to 947 tani , fajnie że oba trafiły w odpowiednie ręce :mrgreen:

barto_s
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 257
Rejestracja: wt, 26 lipca 2016, 20:58
Lokalizacja: Wrocław Siechnice

Re: Radio-zagadka

Post autor: barto_s »

Hmm za tego Philipsa zapłaciłem u niej 450

Rafal

kogigogi

Re: Radio-zagadka

Post autor: kogigogi »

No to gratuluje ... bo mnie hmm za 650 zł nie sprzedała , ale widać kolega ma niesamowity dar przekonywania ludzi mnie niestety trochę tych umiejętności brakuje :D

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2731
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Radio-zagadka

Post autor: zagore1 »

Wracając do tematu :-) Zgromadziłem trochę elementów potrzebnych do odbudowy radia Telefunken Spacjal 132z.
Z tego składaka wyjąłem chassis ( ma numer 1479 ). Zdobyłem pokrętła, od Kolegi z forum mam skalę i skrzynkę.
Wymieniłem 2 podstawki na bocznostykowe ( pod AC2 ) bo były wstawione kołkowe. Podstawki przykręciłem, bo nie mam takich nitów i nitownicy. Założyłem kapturki bo też ich nie było...W chassis jest niestety nieoryginalny transformtor :-( i brakuje na chassis transformatora głośnikowego. Usunięty jest też wyłącznik radia..
Nie wiem jak wyglądało oświetlenie skali. Może ma ktoś jakieś zdjęcia..
Załączniki
20180305_165935.jpg
20180305_165942.jpg
20180305_165948.jpg
20180305_165957.jpg
20180305_170011.jpg
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2731
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Telefunken Specjal 132z

Post autor: zagore1 »

Znalazłem na forum schemat 132z zrobiony przez Kolegę Bobiq :-) Są na nim zaznaczone kondensatory znajdujące się w kondensatorze blokowym.

Na stronie radiomuseum znalazłem relację z renowacji 132z.

https://www.radiomuseum.org/r/telefunke ... 132_z.html
Jest tam opis: Wewnatrz regenerowanego elementu jest 5 kondensatorów , z czego 4 o wspólnej masie.( 2szt. 100 nF, 1 szt.1 mikrofarad, 1 szt. 4 mikrofarady )Oddzielnym jest pierwszy kondensator filtru napiêcia anodowego o pojemnosci.4 mikrofarady.
Na podstawie opisu i zdjęć wywnioskowałem że:
5 - 4uF
4 - 4 uF
3 - 1 uF
2 - 100n
1 - 100n
Czy wg Was jest to dobrze?
Załączniki
telefunken2a.jpg
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 10015
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Telefunken Specjal 132z

Post autor: tszczesn »

Ja bym na schemacie numery 2 i 4 zamienił, 100nF drugiego kondensatora filtru to sporo za mało.

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2731
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Telefunken Specjal 132z

Post autor: zagore1 »

Sprawdziłem schemat z moim chassis i wyprowadzenie z kondensatora blokowego idą w punkty zaznaczone na scheamcie:
Załączniki
specjal 132z.jpg
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2731
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Telefunken Specjal 132z

Post autor: zagore1 »

Mam jeszcze jedno pytanie. Jakie parametry ma mierz żaróweczka na transformatorze?
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2731
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Telefunken Specjal 132z

Post autor: zagore1 »

Jak widzę, przełącznik zakresów w 132z jest 6- pozycyjny >?! Nie bardzo rozumiem co może być na poszczególnych zakresach?
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Awatar użytkownika
komar
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 337
Rejestracja: sob, 18 października 2003, 18:01
Lokalizacja: Łódź

Re: Telefunken Specjal 132z

Post autor: komar »

Nie mam Specjala ale, w moim Tryumfie na pokrętle zmiany zakresów są następujące oznaczenia: W (wyłącznik),D,S1,S2,S3,K.
Komar

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2731
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Telefunken Specjal 132z

Post autor: zagore1 »

Powiedzcie mi jaką pojemność powinien mieć ten zaznaczony strzałką kondensator??
Załączniki
specjal%20132z.jpg
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 10015
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Telefunken Specjal 132z

Post autor: tszczesn »

Kondensator w siatce lampy reakcyjnej? 50 do 100pF

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2731
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Telefunken Specjal 132z

Post autor: zagore1 »

Miałbym prośbę do Kolegów posiadających T 132z o zwymiarowanie tylnej ścianki.
Interesują mnie wymiary ogólne wymiar kwadratów itd.
Przymierzam się do odtworzenia takowej ścianki..
Załączniki
wymiary.jpg
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Posty: 2731
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 09:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Telefunken Specjal 132z

Post autor: zagore1 »

zagore1 pisze:
wt, 20 marca 2018, 11:26
Miałbym prośbę do Kolegów posiadających T 132z o zwymiarowanie tylnej ścianki.
Interesują mnie wymiary ogólne wymiar kwadratów itd.
Przymierzam się do odtworzenia takowej ścianki..
Nikt z Kolegów nie ma dostępu do takowej ścianki? Chciałbym ją zrobić w autocadzie i wypalić laserem...
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

ODPOWIEDZ