Philips 33A

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
spiga
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 316
Rejestracja: pt, 23 lutego 2007, 00:51
Lokalizacja: Gliwice

Re: Philips 33A

Post autor: spiga »

kraz pisze:Witam porobiłem parę fotek jak co to dorobię
A co to za element taki karbowany - dawik? W żadnym z oglądanych (i posiadanych) egzemplarzy go dotychczas nie widziałem. Ze schematu też jakoś nie wynika.
kraz pisze:na razie jeszcze nie włożę go do obudowy bo ją robię całkowicie nową i to trochę potrwa.
A z ciekawości - ile Cię ta przyjemność wyniesie?
Pozdrawiam

mirek323f
4 posty
4 posty
Posty: 4
Rejestracja: ndz, 24 stycznia 2010, 21:38

Re: Philips 33A

Post autor: mirek323f »

kraz pisze:Witam porobiłem parę fotek jak co to dorobię, na razie jeszcze nie włożę go do obudowy bo ją robię całkowicie nową i to trochę potrwa.
Dziękuje bardzo za zdjęcia, z pewnością się przydadzą do ukończenia montażu radia. Mam pytanie jeszcze:
1. Która cześć cewek filtra pasmowego zwiera przełącznik zakresu z pojemnością: czy tą o niższej czy o wyższej oporności.
2. Jak poprowadzone jest żarzenie do lampy AF2 - z węzłem na żarówce czy bezpośrednio?

Prosiłbym jeszcze o jedno centralne zdjęcie całego chassis od spodu. Jeszcze raz dziękuje i Pozdrawiam .

kraz

Re: Philips 33A

Post autor: kraz »

Witam ta cewka karbowana to dławik w moim był uszkodzony i ktoś wsadził zastępczy,to jest ten co idzie kabelek na anod lampy AF2, ale już poprawiłem, jeszcze miałem jedną poprawkę,zasilanie AF2 jest z węzłem żarówki, żarówka jest tak dziwnie zasilana po drodze między zasilaniami lamp jest zrobiony odczep, co do obudowy to znudziło mi się czekać aż się pojawi na allegro, nic pewnego czy bym kupił za rozsądną cenę z tego co widać co się dzieje na allegro, sklejkę miałem, klepki wyciął stolarz za darmo nic nie chciał, no fornir musiałem kupić i najgorzej bo jeszcze kupić muszę szelak i zacząć politurować a jeszcze tego nie robiłem, fotkę chassis zrobię później, jak zaforniruję to wrzucę fotkę jak mi to wyszło, pozdrawiam Hieronim.

kraz

Re: Philips 33A

Post autor: kraz »

Witam zrobiłem fotkę od spodu centralnie ale zbyt dużo nie widać, a tak mi wyszło fornirowanie przodu, jeszcze dużo pracy nad skrzyneczką.
Załączniki
DSC03632.JPG
DSC03631.JPG

mirek323f
4 posty
4 posty
Posty: 4
Rejestracja: ndz, 24 stycznia 2010, 21:38

Re: Philips 33A

Post autor: mirek323f »

Dziękuje za ostatnie zdjęcie. Brakowało mi szczegółów, które mimo dobrych ujęć, były niewidoczne na fragmentach.
Co do skrzynki, wygląda świetnie. Jeśli będzie gotowa,to poproszę zdjęcie, bo w mojej brakuje deski z mocowaniem pod głośnik i podstawy pod skrzynkę.
Mam jeszcze pytanie, ponieważ na schemacie nie ma podłączenia gniazda adaptera, czy poza kondensatorem łączącym gniazdo , jest jeszcze kondensator miedzy siatką E447 a cewką i rezystor siatkowy?

kraz

Re: Philips 33A

Post autor: kraz »

Witam akurat z części drewnianych podstawę i deskę głośnika mam orginalną.
Jak by co to mogę podać wymiary.
Załączniki
DSC03639.JPG
DSC03640.JPG
DSC03641.JPG
DSC03642.JPG
DSC03643.JPG
Ostatnio zmieniony czw, 4 lutego 2010, 20:56 przez kraz, łącznie zmieniany 1 raz.

mirek323f
4 posty
4 posty
Posty: 4
Rejestracja: ndz, 24 stycznia 2010, 21:38

Re: Philips 33A

Post autor: mirek323f »

kraz pisze:Witam akurat z części drewnianych podstawę i deskę głośnika mam orginalną.
Jeszcze raz dziękuje za wszystkie zdjęcia, bardzo pomogą w odbudowie radia. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Andy_99
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 80
Rejestracja: pt, 7 maja 2010, 07:30

Re: Philips 33A

Post autor: Andy_99 »

Zdobyłem Philipsa 33A, który niestety ma braki. Czy był by ktoś uprzejmy wkleić zdjęcia oryginalnej tylnej ścianki i bocznej gałki? Z czego była wykonana tylna ścianka?
Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
Mirabelka
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 283
Rejestracja: sob, 16 stycznia 2016, 22:46
Kontakt:

Re: Philips 33A

Post autor: Mirabelka »

Przepraszam, że podpinam się do starego posta, ale też mi chodzi o boczną gałkę do Philipsa 33A. Czy ktoś może potwierdzić jak wyglądało oryginalne pokrętło boczne w tym radiu?

barto_s
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 257
Rejestracja: wt, 26 lipca 2016, 20:58
Lokalizacja: Wrocław Siechnice

Re: Philips 33A

Post autor: barto_s »

Miałem 2 egz. i w obu były takie:
Załączniki
6DCE3C74-4F0D-41B1-8631-2701BCCEAB9C.jpeg
B296E746-3A04-4E96-B692-1BA46EF81B0E.jpeg

kraz

Re: Philips 33A

Post autor: kraz »

Witam, powinno być jak na foto, pozdrawiam Hieronim.
20180210_132425[1].jpg

ballasttube
1250...1874 posty
1250...1874 posty
Posty: 1624
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Philips 33A

Post autor: ballasttube »

Dwie rzeczy mam do dodania do tego postu,jeżeli można:
- gdy studiowałem w P-niu w latach 1970tych,to w pobliżu "pchlego targu" na Rynku Łazarskim byłem w podobnym garażu (to były magazyny tych sprzedawców) i kupiłem sobie stamtąd do akademika zabytkowego poziomego Telefunkena reakcyjnego,który mi potem wyparował z depozytu w akademiku przez wakacje.
Więc kupiłem sobie potem tamże wielkiego i ciężkiego pionowego Tefaga Superiora, już z przemianą, na wielkich lampach kołkowych i ten odpalony (mokry elektrolit wyciekł na cynkowe kółko napędu skali i skala się nie obracała.Banalne,a złośliwe.Ale uratowałem kółko) i dobrze pilnowany na wakacje długo mi potem służył.Potem poszedł do Cieszyna do kolekcjonera przy kolejnej mej przeprowadzce.W skrzynkę po innym reakcyjnym Telefunkenie,też w P-niu,ale z padniętym kond.powietrznym i dlatego wtedy rozebranym (teraz szkoda...) wstawiłem tymczasowo jakieś późniejsze AEG z lat późnych 1930tych z trafem i AZ1 odłączanymi i lampami czerwonymi "E" plus lampy "C" oraz Eisen Urdox-em EUVI i też się nim cieszyłem.Jak go odpaliłem.
- Co do Philipsa 33A,to widzę, że jest nieco podobny budową do późniejszego Philipsa 521A.
Sorry,jeżeli me nostalgiczne wspominki Kogoś nudzą.
Pozdrawiam Wszystkich.
Jacek

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 10016
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Philips 33A

Post autor: tszczesn »

521A i 33A nie mają ze sobą nic wspólnego poza datą produkcji. Inna konstrukcja, inny układ, 521A to super, 33A - trzyobwodówka z reakcją.

Awatar użytkownika
Mirabelka
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 283
Rejestracja: sob, 16 stycznia 2016, 22:46
Kontakt:

Re: Philips 33A

Post autor: Mirabelka »

Dziękuję Hieronimowi za zdjęcie. Teraz wiem czego mam szukać. Oczywiście gałkę mam nieoryginalną.

kraz

Re: Philips 33A

Post autor: kraz »

Witam, dokładniejsze zdjęcie gałki, pozdrawiam Hieronim.
20180212_133357[1].jpg

ODPOWIEDZ