Kolejny Elektrit Allegro Z

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
Marek7HBV
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1007
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Kolejny Elektrit Allegro Z

Post autor: Marek7HBV » wt, 14 stycznia 2020, 20:55

Przy silnym sygnale wejściowym mogło by to grać :lol: ,ale przydałby się pomiar na anodzie EK/ECH-czy faktycznie jest na niej symboliczne napięcie?{na dodatek może ujemne!} :D

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9871
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Kolejny Elektrit Allegro Z

Post autor: tszczesn » wt, 14 stycznia 2020, 22:50

Coś się musiałeś pomylić. Tak jak narysowałeś to nie jest zasilana anoda EK2, jedst na rysunku podłączona do ARW. Jak masz tam więcej niż 0V to rysunek nie może odpowiadać prawdzie.

ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 919
Rejestracja: czw, 8 stycznia 2009, 21:04

Re: Kolejny Elektrit Allegro Z

Post autor: ed_net » śr, 15 stycznia 2020, 16:58

Witam !
Coś rzeczywiście musi być pochrzanione ; albo mój rysunek albo któryś z poprzedników coś zmajstrował . Jestem w trakcie kolejnej analizy , napięcia na EK2 mam też dosyć dziwne bo na A , S2 i S3+5 są w przybliżeniu jednakowe i wynoszą 109 V , a na S1 -6V.
Jak rozgryzę więcej to napiszę .
Edward

Awatar użytkownika
Marek7HBV
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1007
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Kolejny Elektrit Allegro Z

Post autor: Marek7HBV » śr, 15 stycznia 2020, 18:05


ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 919
Rejestracja: czw, 8 stycznia 2009, 21:04

Re: Kolejny Elektrit Allegro Z

Post autor: ed_net » czw, 16 stycznia 2020, 10:55

Witam !
Upierał się nie będę że to na pewno jest to co na rysunku, bo nie rozkręciłem do końca elementów i nie dostałem się do trymerów , ale z wierzchu patrząc to by wyglądało na prawidłową wersję flitru p.cz.
Zasilanie EK2 / ECH3 jest , sygnał na siatkę EBC3 jest,
Dalej nie grzebałem , tak że w dalszym ciągu nie mam średnich , krótkich i brak sterowania EM1 , raczej EM4 bo wstawiłem EM4.
Załączniki
elektrit I pcz 2 wersja.JPG


Awatar użytkownika
Marek7HBV
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1007
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Kolejny Elektrit Allegro Z

Post autor: Marek7HBV » czw, 16 stycznia 2020, 11:40

Ale oczko świeci?-tylko zmian sygnału przy dostrojeniu do stacji nie pokazuje?Trzeba sprawdzić działanie ARW,czyli zmierzyć napięcie na siatce oczka{jak się zmienia w trakcie dostrajania}.Brak odbioru na średnich i krótkich może wynikać ze słabej czułości toru lub uszkodzenia obwodów wejściowych[heterodyny}.Stacje średnio i krótkofalowe są słabsze i na dodatek wpływ ma propagacja fal radiowych{lepszy odbiór po zachodzie słońca}.Sprawdzenie heterodyny{pracy} polega na pomiarze napięcia siatki pierwszej heptody,co jak Kolega wcześniej napisał wynosi -6V,ale czy także na średnich i krótkich?Jeżeli napięcie ujemne jest na wszystkich zakresach i na siatce EM też jest ujemne{zmieniające się w trakcie dostrajania do stacji},to należało by zestroić poprawnie cały tor w celu uzyskania większej czułości{zakładam że lampy są całkowicie sprawne} :)

ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 919
Rejestracja: czw, 8 stycznia 2009, 21:04

Re: Kolejny Elektrit Allegro Z

Post autor: ed_net » ndz, 19 stycznia 2020, 20:40

Witam !
W Elektricie Allegro ruszył też zakres fal średnich i oczko . Wyszukałem możliwie najlepszej lampy EK2 , wyciągnąłem ją z jakiegoś Philipsa i wstawiłem do Elektrita który zaczął grać również na średnich . Co ciekawe , lampa EK2 która w Elektricie grała tylko na długich wsadzona do Philipsa gra dobrze na wszystkich zakresach . Nie bardzo mam chęć zestawiania układu pomiarowego do zbadania obydwu lamp , więc tak już zostanie . Spróbuję jeszcze pobawić się z tymi krótkimi falami ; zakres na skali jest 15 do 50 m , nie wiem czy w tej chwili są jakieś dosyć mocne stacje na tym zakresie , bo antenę to ja mam kilka metrów w pokoju - dla długich i średnich w nocy wystarcza.
No i zbliżam się powoli do przyjemności montażu końcowego , jeszcze czekam na głośnik który jest w remoncie u jednego z Kolegów.
Mam nadzieję pokazać niedługo fotki gotowego radia .
Pozdrawiam Edward

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9871
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Kolejny Elektrit Allegro Z

Post autor: tszczesn » ndz, 19 stycznia 2020, 21:44

Fale krótkie są kapryśne, ale stacje potrafią być bardzo silne, ogłuszająco grające na prostej jednoobwodówce.

ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 919
Rejestracja: czw, 8 stycznia 2009, 21:04

Re: Kolejny Elektrit Allegro Z

Post autor: ed_net » czw, 30 stycznia 2020, 09:59

Witam !
Radyjko wygląda lepiej w rzeczywistości niż na zdjęciach jakie zamieszczam poniżej , ale taki mam aktualnie nienajlepszy sprzęt fotograficzny .
Radio jest przed ostatecznym montażem bo czeka na głośnik .
Roboty elektryczne i mechaniczne zostały w zasadzie zakończone .
Dzięki jeszcze raz Kolegom za pomoc przy uruchomieniu radia.
Pozdrawiam Edward
Załączniki
allegro 2.JPG
allegro 3.JPG
allegro 4.JPG
allegro 5.JPG

ODPOWIEDZ