Saba schwarzwald 6-3D Automatic

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Mateusz
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 154
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Saba schwarzwald 6-3D Automatic

Post autor: Mateusz » śr, 10 października 2018, 20:05

Musze przełączyć zarkes np na fale długie i na nowo ukf i to pomaga ale tylko na chwile

Mateusz
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 154
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Saba schwarzwald 6-3D Automatic

Post autor: Mateusz » śr, 10 października 2018, 20:09

Choc w sumie czasami wystarczy pokręcic galka i znajduje inna stacje ale to rzadko

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9660
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Saba schwarzwald 6-3D Automatic

Post autor: tszczesn » śr, 10 października 2018, 20:30

To ja obstawiam wzbudzenie w p.cz. lub ewentualnie przerwany jakiś opornik polaryzujący siatkę którejś z lamp w p.cz, tak, że potencjał na niej powoli odjeżdża.

Mateusz
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 154
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Saba schwarzwald 6-3D Automatic

Post autor: Mateusz » śr, 10 października 2018, 20:40

Czym może być spowodowane to wzbudzenie ?

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9660
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Saba schwarzwald 6-3D Automatic

Post autor: tszczesn » śr, 10 października 2018, 21:41

Brakiem właściwego zaekranowania, na ogół.


Mateusz
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 154
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Saba schwarzwald 6-3D Automatic

Post autor: Mateusz » śr, 10 października 2018, 22:11

Poszukam , a terez pytanie o automatyke . Jak któryś z kolegów śledził juz ten wątek to mialem problemy z kondensatorem strojeniowym , okazało się że był zastany , stary smar wysechł i skleił oś , przed tym strojenie automatyczne nie działało gałka leciutko obracala sie o pare milimetrow , po wyczyszczeniu i nasmarowaniu jest lepiej ale nadal nie zrobi pełnego obrotu , czy winne są lampy odpowiedzialne za prace tego silnika ?

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9660
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Saba schwarzwald 6-3D Automatic

Post autor: tszczesn » śr, 10 października 2018, 22:23

Silnik automatyki (jedno z uzwojeń) sterowany jest przez pentodę lampy ECL80, która dostaje sygnał z detektora p.cz. dla automatyki. Detektor dostaje sygnał p.cz. zmodulowany 50Hz napięciem sieci, o przesunięciu fazowym zależnym od odstrojenia - w zależności od tego jak bardzo odbiornik jest odstrojony (na ile p.cz. nośnej odbiega od tej na która nastrojony był detektor automatyki), jego kierunek zależy od kierunku odstrojenia. Drugie uzwojenie silnika zasilane jest bezpośrednio z sieci. Im większe odstrojenie, tym większa różnica faz w uzwojeniach i większy moment. Przy braku odbieranej stacji, gdy poziom p.cz. jest mały amplituda 50Hz jest za mala by zakręcić silnikiem.

Automatyka jest bardzo wrażliwa na zestrojenie obwodu detektora automatyki, nawet niewielkie odstrojenie powoduje, że silnik chodzi tylko w jedną stronę, albo ucieka od stacji. Za słaba lampa ECL80 powoduje, że prąd płynący w uzwojeniu silnika jest za mały i silnik nie ma wystarczającego momentu.

Mateusz
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 154
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Saba schwarzwald 6-3D Automatic

Post autor: Mateusz » śr, 10 października 2018, 22:42

A lampa eabc80 ma coś wspólnego z silnikiem ?

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9660
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Saba schwarzwald 6-3D Automatic

Post autor: tszczesn » czw, 11 października 2018, 00:10

O ile pamiętam to nie, pracuje jako zwykły układ detektora AM, FM i przedwzmacniacz. Trioda z ECL80 ma rolę w automacie, przy wyszukiwaniu stacji - ona steruje elektromagnesem trzymającym styki przy wyszukiwaniu stacji - jest zwalniany krańcówką albo odpowiednio dużym poziomem sygnału p.cz. i wtedy działa już normalna automatyka (bo w czasie wyszukiwania stacji ECL80 dostaje na chama 50Hz na siatkę w odpowiedniej fazie).

I proszę zauważyć, że pisze z pamięci, mogę coś przekręcać.

Mateusz
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 154
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Saba schwarzwald 6-3D Automatic

Post autor: Mateusz » czw, 11 października 2018, 15:44

Wyglada na to że żaden z opornikow nie ma przerwy , a czy przyczyną zaniku stacj mogą być zajechane lampy ?

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9660
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Saba schwarzwald 6-3D Automatic

Post autor: tszczesn » czw, 11 października 2018, 17:20

Mogą, ale wtedy dziwnie wygląda to, że przez chwilę jest dobrze.

Mateusz
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 154
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Saba schwarzwald 6-3D Automatic

Post autor: Mateusz » czw, 11 października 2018, 17:46

A kondensator 32 uf ? Grzeje sie i lekko sączy sie z niego elektrolit ...

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Posty: 9660
Rejestracja: wt, 12 sierpnia 2003, 09:14
Lokalizacja: Otwock
Kontakt:

Re: Saba schwarzwald 6-3D Automatic

Post autor: tszczesn » czw, 11 października 2018, 19:02

Do wymiany. Jak już go wyciekłeś to nawet po uformowaniu pojemność będzie miał mniejszą i zapewne szczelność stracił. Ale raczej nie powinien on dawać takich objawów jak zanik UKFu po chwili.

Mateusz
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 154
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Saba schwarzwald 6-3D Automatic

Post autor: Mateusz » czw, 11 października 2018, 19:45

Czekam na lampy zobacze jak bedzie po ich wymianie

Mateusz
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 154
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Saba schwarzwald 6-3D Automatic

Post autor: Mateusz » sob, 13 października 2018, 11:11

Witam, radio gra jak marzenie ! :D. Pomogła zamiana miejscami lamp EC92 w głowicy ukf , niestety nie działa automatyczne strojenie , zostało jeszcze magiczne oko do wymiany bo też najlepsze czasy ma już za sobą

ODPOWIEDZ