Mende 315W brak odbioru

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 639
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Mende 315W brak odbioru

Post autor: ECC83 » ndz, 5 sierpnia 2018, 10:22

Witam.
Mam odbiornik jak w tytule. Kondensatory na czas gdy blok się gotuje podmienione na współczesne, elektrolityczne zasilacza także.
Wzmacniacz m.cz działa dotykając kapturka AF7 (ktoś wstawił zamiast AF3) słychać szmery w głośniku a gdy dotykam kapturka AC2 słychać głośny brum połączony z piskiem. Głośność brumu reaguje na położenia potencjometru głośności. Nie ma natomiast reakcji na ruch kondensatorem strojeniowym na żadnym z zakresów. Po dotknięciu gniazda antenowego jest ciche "pyknięcie" w głośniku. Nie ma jednak charakterystycznego dźwięku strojenia. Wszystkie cewki w stanie bardzo dobrym.
Posiadam multimetr, oscyloskop oraz generator funkcji.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 136
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Mende 315W brak odbioru

Post autor: Marek7HBV » ndz, 5 sierpnia 2018, 12:17

Witaj ecc83.Czyli tak,wzmacniacz m.cz działa,brak nawet szumu z toru w.cz.sprawdzić detektor na AB2-naprościej generatorem m.cz[ustawić 1khz/1v p.p przez kondensator separujący 10n] i sygnał na anodę.Brak przejścia sygnału z anody oznacza uszkodzenie rezystorów 100k lub kondensatora 10n.To jest podstawowe badanie układu które zajmuje mniej czasu niż napisanie tych kilku zdań.Jeżeli sygnał przechodzi,to istnieje możliwość uszkodzenia diody AC2[aby to sprawdzić wystarczy podstawić dowolną detekcyjną półprzewodnikową].Następny krok zajmie kilkadziesiąt sekund-sprawdzić pracę heterodyny przez pomiar oscyloskopem sygnału na anodzie triody ACH1.Jeżeli heterodyna działa to można oscyloskopem skontrolować przebiegi p.cz na anodzie AF[przy włączonej antenie na DŁ stroić zakres i szukać śladów sygnału PR 1 .Zakładam że pomiary statyczne napięć na elektrodach mieszczą się w normie. M.

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 639
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Mende 315W brak odbioru

Post autor: ECC83 » ndz, 5 sierpnia 2018, 15:52

Czy ktoś mający konto na Radiomuseum mógłby mi pobrać bądź zrobić w swoim egzemplarzu tego odbiornika zdjęcia spodu chassis? Okazało się, że u mnie są urwane dwa przewody których wcześniej nie widziałem idące od jednego z kubków p.cz. Z samego schematu wywnioskować trudno gdyż cewki nie są ponumerowane.
Zdjęcia które są obecnie na Radiomuseum wystarczyłyby ale nie mogę ich powiększyć.

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 639
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Mende 315W brak odbioru

Post autor: ECC83 » pt, 10 sierpnia 2018, 13:38

Mam problem z napięciami w odbiorniku. Jako prostownicza lampa pracuje tam AZ1. Napięcie anodowe na katodzie AZ1 wynosi 300V zamiast 370V podanych na schemacie. Na samym początku takie napięcie jest ale w miarę rozgrzewania się lamp spada do wspomnianej wyżej wartości. Transformator w odbiorniku prawdopodobnie nie jest oryginalny. Pomiędzy obiema połówkami uzwojenia wtórnego występuje napięcie 630V. Pobór prądu przez odbiornik wynosi 62mA.
Drugie pytanie: Czy napięcie podane na schemacie (Radio Schaltungen) są napięciami mierzonymi podczas gdy lampy są w odbiorniku, czy też bez lamp?
Załączniki
SAM_3206.JPG

Awatar użytkownika
Marek7HBV
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 136
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Mende 315W brak odbioru

Post autor: Marek7HBV » pt, 10 sierpnia 2018, 14:29

Napięcia podane na schematach zawsze są podane dla działającego odbiornika.Czasem podaje się pomiar dla dwóch stanów pracy,ale zaznacza się w jakim stanie każdy został wykonany np.zakres LW włączony/zakres UKF włączony.Jeżeli napięcie spada do 300V i prąd pobierany przy tym napięciu[pomiar prądu wykonać po drugim kondensatorze filtru]wynosi ponad 60 ma,to jest to troszkę za dużo.PORADA:Zastąpić na czas pomiaru kondensatory w filtrze nowymi np.10 mikro/450V i zmierzyć prąd pobierany prze anodę lampy AL4.Dokonać pomiarów napięć w punktach:katoda AZ/drugi kondensator filtru/anoda pentody AL/katoda pentody AL,profilaktycznie zmierzyć napięcie żarzenia. M.


Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 639
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Mende 315W brak odbioru

Post autor: ECC83 » pt, 10 sierpnia 2018, 15:49

Prąd anody AL4 4,4mA
Anoda AL4 260V
Katoda AL4 6V
Katoda AZ1 334V
Drugi kondensator filtru 264V
Takie mam napięcia w odbiorniku. Napięcie żarzenia jest prawidłowe.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 136
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Mende 315W brak odbioru

Post autor: Marek7HBV » pt, 10 sierpnia 2018, 20:33

ECC83 pisze:
pt, 10 sierpnia 2018, 15:49
Prąd anody AL4 4,4mA
Anoda AL4 260V
Katoda AL4 6V
Katoda AZ1 334V
Drugi kondensator filtru 264V
Takie mam napięcia w odbiorniku. Napięcie żarzenia jest prawidłowe.
Napięcia zasilające odbiornik mieszczą się zakresie +/- 10 procentów,więc jest dobrze.Natomiast pomierzony prąd anody AL jest nieprawdopodobny[4.4 ma].zapewne Kolega zmierzył prąd siatki drugiej?Jeżeli na katodzie jest 6V i rezystor katodowy 150 omów jest sprawny to suma prądu anody i siatki drugiej płynącego przezeń wynosi 40 ma. M.

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 639
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Mende 315W brak odbioru

Post autor: ECC83 » sob, 11 sierpnia 2018, 13:20

Zmierzyłem przez pomyłkę prąd S2 - przyznaję się.
Po podaniu sygnału 1kHz na anodę pierwszą jak i drugą lampy AB2 jest ten sygnał słyszalny bardzo cicho w głośniku przy maksymalnym położeniu potencjometru głośności ale dopiero wtedy gdy jego amplituda wynosi około 7V. Przy 1V nie jest słyszalny. O jakich rezystorach 100k i kondensatorze 10n mowa? Korzystam ze schematu załączonego wcześniej.
Na anodzie triody ACH1 jest przebieg z załącznika.
Przy kręceniu kondensatorem strojeniowym pojawiła się reakcja jednak są to same szmery, głośne i wzbudzenia. Udaje się znaleźć jakieś stacje jednak mowa jest zagłuszana przez wzbudzenia.
Dodaję krótki filmik przedstawiający zachowanie się odbiornika.
https://www.youtube.com/watch?v=h92EGN- ... e=youtu.be
Załączniki
Anoda triody ACH1.jpg

Awatar użytkownika
Marek7HBV
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 136
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Mende 315W brak odbioru

Post autor: Marek7HBV » sob, 11 sierpnia 2018, 16:32

Witaj ECC83.Obejrzałem filmik słyszałem pracę odbiornika.Włącz odbiornik na zakres fal długich i powtórz strojenie kondensatorem-sprawdż czy w okolicy 225khz czyli 1PR coś słychać[Odbiornik tego typu potrzebuje dobrej anteny-przynajmniej kilka metrów drutu].W tle słyszalny jest silny przydzwięk sieci i ewentualne zakłócenie impulsowe od telewizora lub monitora.Nie wiem jakie Masz warunki do naprawy,ale taki sprzęt wymaga sterylności-żadnych przetwornic,świetlówek,telewizorów i komputerów w odległości mniejszej niż 5m bo wychodzi jazgot.Najlepszym rozwiązaniem byłoby pojechać do znajomych na wieś,podłączyć z 50 m przedłużacza sieciowego i rozwiesić miedzy drzewami 20 m antenę.Takie warunki odbioru panowały w czasach świetności tego odbiornika.Z filmiku trudno ocenić pracę odbiornika,ale słychać wzbudzenie wzmacniacza pcz. zmodulowane zakłóceniami .Regulacja takiego wzmacniacza wymaga doświadczenia i jedyne co Możesz zrobić to lekko odstroić filtr pcz[zaznaczając jego pierwotne położenie!],a nuż się uda.powodzenia M.

Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 639
Rejestracja: ndz, 15 czerwca 2014, 08:56

Re: Mende 315W brak odbioru

Post autor: ECC83 » sob, 11 sierpnia 2018, 17:19

A czy mogę przeprowadzić próbę strojenia obwodów tego odbiornika wykorzystując mój generator Zopan POF-1 z modulacją AM oraz oscyloskop w funkcji częstościomierza?
Antenę mam dołączoną do kapturka ACH1, w przypadku dołączenia do gniazda antenowego odbiór jest o wiele wiele słabszy. Mam wątpliwości co do tych okrągłych ceramicznych kondensatorów w obwodach wejściowych.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 136
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Mende 315W brak odbioru

Post autor: Marek7HBV » ndz, 12 sierpnia 2018, 12:16

ECC83 pisze:
sob, 11 sierpnia 2018, 17:19
A czy mogę przeprowadzić próbę strojenia obwodów tego odbiornika wykorzystując mój generator Zopan POF-1 z modulacją AM oraz oscyloskop w funkcji częstościomierza?
Antenę mam dołączoną do kapturka ACH1, w przypadku dołączenia do gniazda antenowego odbiór jest o wiele wiele słabszy. Mam wątpliwości co do tych okrągłych ceramicznych kondensatorów w obwodach wejściowych.
Anteny nie można podłączać bezpośrednio do kapturka/siatki ACH , bo może się wzbudzać!!
Zanim Kolega zacznie ,,stroić,, wyjaśnijmy że efekt wzbudzania wskazuje na to że obwody pcz.są zestrojone-moja propozycja dotyczyła rozstrojenia w celu zmniejszenia wzmocnienia.Przyczyną wzbudzeń może być odłączenie masy kapturka AF3,zły kontakt masy obudów filtrów,zbyt bliskie położenie elementów i przewodów oraz uszkodzenie ARW.Aby sprawdzić ARW należy zmierzyć napięcie po rezystorach 0.5M i1M odchodzących od anody AB2[na schemacie prawej] w kilku warunkach pracy odbiornika.Tryb pierwszy.Nastroić radio[pomiar wykonywać na zakresie fal średnich -jeżeli robi się to z generatorem to powinien być ustawiony na 1Mhz z modulacją 1khz] na sygnał przy którym słychać silne wzbudzenie i pomierzyć napięcia na rezystorach[zapisać],następnie wyjąć lampę ACH i powtórnie zmierzyć i zapisać.Tryb drugi.nastroić radio na miejsce gdzie jest cisza[tylko lekki przydzwięk] i dokonać powtórnie pomiarów z lampą ACH i bez niej.Sporządzić tabelkę napięć ARW-aby móc ocenić jej działanie. M.

ballasttube
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1226
Rejestracja: czw, 25 marca 2010, 00:12

Re: Mende 315W brak odbioru

Post autor: ballasttube » pn, 13 sierpnia 2018, 03:23

Sprawy przeoczone w temacie:
lampa AF7 nie jest odpowiednikiem AF3,Ma bardzo niski Ia i do tego pewnie nowa już nie jest i nie jest selektodą.Co tu ma znaczenie dla wzmocnienia p.cz.
Będzie problem z zamiennikiem z uwagi na żarzenie 4V.
Proponuję użyć CF3 i pobrać te 13V jej żarzenia z odczepu uzwojenia pierwotnego trafa sieciowego plus ewentualnie jakiś malutki oporek redukcyjny.
Kondensatorki ceramiczne jeżeli są takie napylane srebrem,to mogły utracić srebro i pojemność i obwody wejściowe nie będą stroić.Kondensatorki są albo do naprawy albo do wymiany.Uziemienie do rury wodociągowej też pomoże temu radyjku w odbiorze. Można podmienić lampę AZ1,może też nie być za nowa.Poza tym trafo sieciowe daje za niskie napięcie anodowe w porównaniu z oryginalnym.Lampa ACH1 lubi mieć wysokie Ua od 260 do 300 nawet V.
Dla heksody.Czy tyle ma? W każdym razie ciekawe,jakie będą objawy po uzupełnieniu oderwanych połączeń i podmianie lampy AF7 na jakąś selektodę.
Można w ostateczności posłużyć się nawet UCH21 częścią heptodową.I pobrać 20V do jej żarzenia z odczepu trafa sieciowego j.w.opisałem.Siatkę trzecią heptody można potraktować tak, jak w Pionierze U w p.cz. to zrobiono.

Awatar użytkownika
Marek7HBV
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 136
Rejestracja: wt, 1 grudnia 2015, 19:26

Re: Mende 315W brak odbioru

Post autor: Marek7HBV » pn, 13 sierpnia 2018, 11:25

ballasttube pisze:
pn, 13 sierpnia 2018, 03:23
Sprawy przeoczone w temacie:
lampa AF7 nie jest odpowiednikiem AF3,Ma bardzo niski Ia i do tego pewnie nowa już nie jest i nie jest selektodą.Co tu ma znaczenie dla wzmocnienia p.cz.
Tak,to poważny problem.Ale ze względu na koszt naprawy[lampa/lampy?] i raczej mizerny użytek z pełni sprawnego odbiornika[lato z radiem się skończyło]wystarczy zlikwidować wzbudzenie np. przez delikatne rozstrojenie pcz.,tak aby PR1 na długich było słychać.Napięcie ARW na AF jest pobierane z dzielnika i można wymusić je większe,tak że spadnie trochę wzmocnienie.Lampa AF 7 też da się regulować w małym zakresie przy małym prądzie i lepszy rydz...Do odbioru we współczesnych warunkach wskazana jest przede wszystkim dobra antena i miejsce o minimalnych zakłóceniach,a nie czułość odbiornika. M.

ODPOWIEDZ