Minerva 395

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Mateusz
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 109
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Minerva 395

Post autor: Mateusz » wt, 10 lipca 2018, 21:47

Wracając do dławika , mój już nienadaje się do niczego. Działały na niego duże temperatury tak że drut nawojowy skleił się co pewnie nie pozostaje bez wpływu na jego prace , na dniach będe miał inny wizualnie ten sam i o bardzo podobnej rezystancji , czy mogę go użyć ?

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 631
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Minerva 395

Post autor: kogigogi » wt, 10 lipca 2018, 21:53

A gabarytowo podobny ? Spokojnie możesz , jednak i ten się usmaży jak nie usuniesz przyczyny (zakładając że stary dławik nie był uszkodzony).

Mateusz
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 109
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Minerva 395

Post autor: Mateusz » wt, 10 lipca 2018, 22:06

Palca sobie uciąć nie dam ale wydaje mi się że był dobry , w przyszłym tygodniu wstawie nowy urdox EU VI , kondensatory i dławik, a i kupie bezpieczniki do miernika 😉 zrobie pomiary i dam znac, tymczasem dziękuje za cierpliwość i pomocne odpowiedzi. Pozdrawiam

Mateusz
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 109
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Minerva 395

Post autor: Mateusz » wt, 10 lipca 2018, 22:08

kogigogi pisze:
wt, 10 lipca 2018, 21:53
A gabarytowo podobny ? Spokojnie możesz , jednak i ten się usmaży jak nie usuniesz przyczyny (zakładając że stary dławik nie był uszkodzony).
Dławik identyczny jaki był w oryginale wizualnie i gabarytowo

Mateusz
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 109
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Minerva 395

Post autor: Mateusz » pt, 13 lipca 2018, 16:02

Witam , dławik właśnie dotarł , identyczny jak tamten , teraz nowe pytanie, czy obojętne jest to jak go podłącze ?


salicjonał
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1229
Rejestracja: ndz, 5 kwietnia 2015, 21:08
Lokalizacja: gromada Baranów

Re: Minerva 395

Post autor: salicjonał » pt, 13 lipca 2018, 16:09

Tak.
Myśl

Mateusz
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 109
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Minerva 395

Post autor: Mateusz » pt, 13 lipca 2018, 18:48

Dławik podłączony, niestety nawet napięcie do niego nie dochodzi , przyczyne znam ... Z tylu radia są cztery mosiężne śrubki do wyboru zasilania, wcześniej od chwili zakupu wybrana byla zła konfiguracja zasilania , zmieniłem na taką która powinna byc i sprawa wygląda tak - radio uruchamia sie , żarzenie działa niestety w głośniku cisza , dodam że urdox w moim radiu nie jest oryginalny i podejrzewam że winny jest właśnie on , w oryginale powinien być C12 u mnie jest EUXII który ma inny schemat połączeń

Mateusz
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 109
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Minerva 395

Post autor: Mateusz » pt, 13 lipca 2018, 18:49

Dodaje zdjęcia
Załączniki
20180713_173435-1.jpg
20180713_173508-1.jpg

Mateusz
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 109
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Minerva 395

Post autor: Mateusz » pt, 13 lipca 2018, 18:51

Normalnie powinno być DE 13 a u mnie było DE35

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 631
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Minerva 395

Post autor: kogigogi » pt, 13 lipca 2018, 18:59

Nie rozumiem , wcześniej grało , zmieniłeś dławik i nie gra :?: co jeszcze robiłeś ? dławik sprawdziłeś ? jak wyglądają połączenia przy selektorze wyboru napięć ? oryginalne może przelutowywane już były ....

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 631
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Minerva 395

Post autor: kogigogi » pt, 13 lipca 2018, 19:07

Mateusz pisze:
pt, 13 lipca 2018, 18:48
, dodam że urdox w moim radiu nie jest oryginalny i podejrzewam że winny jest właśnie on , w oryginale powinien być C12 u mnie jest EUXII który ma inny schemat połączeń
E e popatrz na schemat ...
Mateusz pisze:
pt, 13 lipca 2018, 18:48
żarzenie działa
CY1 sprawna , żarówka też ? miernik do ręki i szukaj ze schematem gdzie zanika napięcie sieciowe/anodowe.

Mateusz
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 109
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Minerva 395

Post autor: Mateusz » pt, 13 lipca 2018, 19:16

Kiedy je kupilem było DE 35 powinno być DE13 zostawiłem bo grało ... Teraz pomyślałem że przyczyną grzania się może być też zły urdox , postaram się jutro zmienić na to wcześniejszą błędną konfiguracje i wtedy pomierzę napięcia oraz prąd

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 631
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Minerva 395

Post autor: kogigogi » pt, 13 lipca 2018, 19:23

Mateusz pisze:
pt, 13 lipca 2018, 19:16
pomyślałem że przyczyną grzania się może być też zły urdox
Zanim coś zrobisz popatrz na schemat na stan faktyczny i pomyśl , dławik filtru napięcia anodowego nie specjalnie ma coś z urodoxem wspólnego , urodox jest w obwodzie żarzenia lamp tylko.

Mateusz
100...124 posty
100...124 posty
Posty: 109
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 14:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Minerva 395

Post autor: Mateusz » pt, 13 lipca 2018, 19:27

kogigogi pisze:
pt, 13 lipca 2018, 19:07
Mateusz pisze:
pt, 13 lipca 2018, 18:48
, dodam że urdox w moim radiu nie jest oryginalny i podejrzewam że winny jest właśnie on , w oryginale powinien być C12 u mnie jest EUXII który ma inny schemat połączeń
E e popatrz na schemat ...
Mateusz pisze:
pt, 13 lipca 2018, 18:48
żarzenie działa
CY1 sprawna , żarówka też ? miernik do ręki i szukaj ze schematem gdzie zanika napięcie sieciowe/anodowe.

Jaką żarówke masz na myśli ? Podświetlenia skali ?

kogigogi
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 631
Rejestracja: pt, 19 lutego 2016, 21:14
Lokalizacja: Świdnica

Re: Minerva 395

Post autor: kogigogi » pt, 13 lipca 2018, 19:39

Mateusz pisze:
pt, 13 lipca 2018, 19:27
Jaką żarówke masz na myśli ?
Spójrz na schemat okolice lampy prostowniczej i rezystora 125 om , jest żaróweczka jako bezpiecznik tam robi ...
Mateusz pisze:
pt, 13 lipca 2018, 19:27
Podświetlenia skali ?
A tego nie wiem , jej głównym zadaniem ,, jako bezpiecznik tam robi ...,, napięcia anodowego którego nie masz.....

ODPOWIEDZ