Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
zagore1
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Posty: 2494
Rejestracja: czw, 2 października 2008, 08:48
Lokalizacja: Kraków

Re: Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim

Post autor: zagore1 » śr, 1 marca 2017, 10:57

Mirabelka pisze:W związku z dużym zainteresowaniem, jakie wywołało to radio, postanowiłem ujawnić kilka istotnych faktów. Byłem właścicielem tego radia. Sprzedałem je na licytacji za 409zł. Nie jestem szczególnym pasjonatem Pioniera, dlatego bez oporów postanowiłem się go pozbyć. Po fakcie :( dowiedziałem się, że to unikat. Obudowa radia to prawdopodobnie protoplasta obudowy bakelitowej produkowanej później w setkach tysięcy sztuk. Maile z tą informacją, jak i propozycjami odkupienia radia za cenę kilkaset zł większą od wylicytowanej dostałem zaraz (niestety :twisted: ) po zakończeniu licytacji. Jeśli jest to ta obudowa to chciałem dodać kilka istotnych szczegółów, które mogą przydać się pasjonatom Pioniera.
Radio kupiłem w Warszawie wraz z zestawem innych części do Pioniera. W obudowie było chassis Pioniera z kwadratowymi kubkami filtrów od Agi. Chassis nr 012545 zatrzymałem dla siebie, a do obudowy włożyłem niepotrzebne mi chassis Mazura.
Obudowa była wykonana bardzo solidnie. Miała idealnie spasowane elementy. Wykonana była przy użyciu profesjonalnych narzędzi (frezarki i piły tarczowe) Świadczyły o tym ślady pozostawione w drewnie. Całość sklejona klejem kostnym. Na obudowie nie było żadnych naklejek i stempli.

Na niepublikowanych, załączonych zdjęciach widać jak wyglądało to radio pierwotnie.
p1.jpg
p5.jpg
p2.jpg
Na zdjęciach widać ingerencję w okolicy głośnika (różne śruby na desce głośnika). Wygięte "zetki". Wsuwki oprawek żarówek nie trzymały się na zetkach i wisiały luzem. Czy tak by zrobiono w fabryce? Ze względu na te detale nie jestem do końca przekonany, że to chassis było tam od początku. A może się mylę.
p4.jpg
p3.jpg

Powyższe fakty poddaję pod ocenę znawcom Pionierów, może do czegoś się przydadzą.
To na 100% nie jest oryginalna skrzynka tego chassis. Popatrzcie w jaki nieprofesjonalny sposób jest przymocowana skala do skrzynki!! Dociskają ją od góry powyginane zetki.. W sumie dobrze zrobiłeś - ta skrzynka wg mnie nie jest żadnym protoplastą bakelitowej skrzynki , bo wtedy na chassis ( z leżącym kond. strojeniowym) powinien być duuużo niższy numer , a zamiast zetek powinny być mocowania żaróweczek takie jak w pierwszym 1000 egz..
Ludzie dzielą się na tych co posiadają RADMORA 5102 i tych co chcą go posiadać :-)

Mirabelka
125...249 postów
125...249 postów
Posty: 152
Rejestracja: sob, 16 stycznia 2016, 22:46
Kontakt:

Re: Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim

Post autor: Mirabelka » śr, 1 marca 2017, 11:49

Chciałem potwierdzić, że ja nie jestem przekonany o oryginalności tej skrzynki. Jedynie sugerowało mi to kilka osób w mailach, włącznie z kupującym. Dlatego daję to pod ocenę fachowcom. Szkoda, że zostało mi tylko tyle zdjęć.

stworek
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 90
Rejestracja: ndz, 20 września 2015, 08:13
Lokalizacja: Brzezno k/konina

Re: Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim

Post autor: stworek » śr, 12 lipca 2017, 19:39

Mam pioniera z pionowym kondensatorem nr.18452. Kupiony chasis był wciśniety na sztuke w skrzynkę BA-1 z głośnikiem od póżniejszych U2. Teraz po uruchomieniu ,założeniu linki, próbowałem umieścić go w skrzynce.Niestety koło skali blokuje się o głośnik. Nie pomogła wymiana innych głośników z podstawami.O co tu chodzi?. Chasiss swobodnie wchodzi do BA-2. Może ktoś pomoże ,doradzi?

stworek
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 90
Rejestracja: ndz, 20 września 2015, 08:13
Lokalizacja: Brzezno k/konina

Re: Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim

Post autor: stworek » śr, 12 lipca 2017, 19:44

staku pisze:Koledzy, czy niezależnie od wersji, każde pionierowe chassis pasuje do każdego rodzaju skrzynki? Oczywiście chodzi mi o Pioniery z zegarową skalą.
Mi nie pasuje z 49 r do skrzynki z głośnikiem U2

kraz
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 815
Rejestracja: wt, 28 października 2008, 12:43
Lokalizacja: Turek

Re: Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim

Post autor: kraz » ndz, 16 lipca 2017, 07:42

Witam, deska desce nierówna, to nie problem w obudowie a w desce głośnikowej, trzeba szukać deski gdzie głośnik nie wystaje poza obrys deski, pozdrawiam Hieronim.
Załączniki
DSC09767[1].JPG
DSC09768[1].JPG
DSC09769[1].JPG
DSC09770[1].JPG


stworek
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 90
Rejestracja: ndz, 20 września 2015, 08:13
Lokalizacja: Brzezno k/konina

Re: Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim

Post autor: stworek » ndz, 16 lipca 2017, 22:42

Dałem w końcu radę ale przy okazji rozbebeszyłem kilka pionierów. Deski takie same ale otwory robili gdzie chcieli.

stworek
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 90
Rejestracja: ndz, 20 września 2015, 08:13
Lokalizacja: Brzezno k/konina

Re: Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim

Post autor: stworek » ndz, 23 lipca 2017, 20:29

Mam pytanie do Kolegów ,od którego roku były stosowane skrzynki BA-2. Mam uruchomione chassis-sy z zaginanymi kubkami filtrów i niewysokimi numerami np.068786, 057710. Czy moga siedzieć w BA-2. Mam też oryginalnego kompletnego Pioniera z zaginanymi kubkami o nr.164876 który od poczatku tj. ze sklepu siedzi w takiej skrzynce.

Alek
500...624 posty
500...624 posty
Posty: 577
Rejestracja: wt, 2 października 2012, 07:40
Lokalizacja: Świat

Re: Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim

Post autor: Alek » śr, 2 sierpnia 2017, 22:34

Wiadomość z ostatniej chwili: W dniu jutrzejszym o godz. 14:00 w Dzierżoniowie będzie odsłonięcie pomnika radia "Pionier". :D

http://www.tvsudecka.pl/wiadomosci/6351 ... wa-zaprasz

stworek
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 90
Rejestracja: ndz, 20 września 2015, 08:13
Lokalizacja: Brzezno k/konina

Re: Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim

Post autor: stworek » czw, 3 sierpnia 2017, 21:15

jacekk pisze:
lrafal pisze:Albo były tam fabrycznie jakieś dystanse,
Być może między gałkami a obudową były filcowe krążki. Bardzo sporadycznie można je spotkać (mam jeden czy dwa egzemplarze Pioniera z takimi krążkami), bo chyba nikt sobie głowy nimi nie zawracał przy ponownym montażu po np. naprawie albo był to jakiś dodatek stosowany przez pewne okresy czasu.
Mam taki jeden Pionierek (jeden z dziewięciu) z końca produkcji z oryginalnymi filcowymi krązkami.Pisze oryginalnymi bo pomimo wysokiego nr.958856 zachowany w stanie "prawie nie używalności". Pisze tak miedzy innymi na brak jakichkolwiek zarysowań w miejscu styku obudowy z podłożem,stanu emisji lamp,braku grzebania,lutowania. Pionier z obcietym pasmem-15-30 m.

Podlasiak
250...374 postów
250...374 postów
Posty: 274
Rejestracja: sob, 2 stycznia 2010, 14:13

Re: Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim

Post autor: Podlasiak » ndz, 6 sierpnia 2017, 22:01

Wejdżcie na stronę Dzierżoniowa i zobaczcie jaki ładny Pionierek (pomnik) zafundowali sobie mieszkańcy.

Mateusz
50...74 posty
50...74 posty
Posty: 59
Rejestracja: sob, 21 października 2017, 13:52
Lokalizacja: Nowogard

Re: Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim

Post autor: Mateusz » śr, 25 października 2017, 18:08

Witam , jakim wspolczesnym kondensatorem mozna zastapic kondensator elektrolityczny 50uf 15 v ?

salicjonał
625...1249 postów
625...1249 postów
Posty: 1140
Rejestracja: ndz, 5 kwietnia 2015, 20:08

Re: Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim

Post autor: salicjonał » czw, 26 października 2017, 12:53

Kondensator może być o większej pojemności i większym napięciu pracy. Wystarczy 47uF/16V.
Rozsądek, praca, gospodarność to klucz do dobrobytu naszego narodu.

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Posty: 3657
Rejestracja: ndz, 6 kwietnia 2008, 14:41
Lokalizacja: 83-130 Pelplin

Re: Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim

Post autor: AZ12 » czw, 26 października 2017, 13:11

Witam

Można dać kondensator nawet 100uF i więcej, ale brumu to nie zmniejszy. Wiem, bo próbowałem.

http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f ... it=Pionier
Ratujmy stare tranzystory!

Awatar użytkownika
lrafal
75...99 postów
75...99 postów
Posty: 85
Rejestracja: czw, 13 grudnia 2012, 14:52
Lokalizacja: JO82IM

Re: Radio Pionier i (prawie) wszystko o nim

Post autor: lrafal » czw, 26 października 2017, 19:53

Tylko pamiętaj, że jest on podłączony plusem do masy.

ODPOWIEDZ